Начало » Българите обвиняват Путин за смъртта на Навални

Българите обвиняват Путин за смъртта на Навални

by Toni
0 Коментар

Мнозинството от българите са уверени, че смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални е предизвикана директно от режима в Кремъл, показва национално представително проучване на агенция „Алфа рисърч“, публикувано в сряда.

Независимо от опитите да се държи в неизвестност конкретната причина и така да се размие отговорността, за 58% от пълнолетните българи действията на управляващите в Русия са довели до физическото премахване на последния останал значим опозиционер на режима на Путин, коментират социолозите от агенцията.

Общо 20% от българите не вярват, че Путин е причинил смъртта на Навални, а други 22% не могат да преценят.

Симпатизантите на всички партии в България, с изключение на радикално проруски настроените от „Възраждане“ доминира разбирането, че управлението в Кремъл е отговорно за смъртта на опозиционера, както и че президентските избори в Русия няма да са честни.

Премахването на реалната опозиция в Русия, било то физически или административно, води до убедеността на 55% от българите, че президентските избори в Русия няма да бъдат свободни и честни.

Вяра в провеждането на честни избори в Русия изразяват едва 18% от българите, а за 27% ситуацията остава неясна.

Във външнополитически план войната в Украйна продължава в значителна степен да вълнува българите. Близо 2/3 споделят, че са я обсъждали с близките си през последните няколко седмици.

Агресията на Русия е не само тема за разговор, но и повод за сериозни притеснения сред преобладаващата част от българите (58%), че се правят опити за отслабване на ЕС и НАТО, към които принадлежи и България.

На този фон управлението на Владимир Путин продължава да се разглежда негативно.

Нагласите към него радикално се промениха след нападението над Украйна, а смъртта на Навални ги затвърждават. Към днешна дата неодобрението на българите към Путин достига 62% срещу 20% одобрение.

„Въпреки политическите скандали и кризи у нас, събитията свързани с управлението в Русия ни помагат да си дадем сметка, че България е извървяла дълъг цивилизационен път в парламентарната демокрация, а принадлежността ни към ЕС и НАТО са предпоставка за икономически просперитет, споделяне на ценности и гаранции за сигурността“, коментира „Алфа рисърч“.

Mоже да хареса още