Начало » България е на 67 място в класацията на Индекса за възприятието на корупцията

България е на 67 място в класацията на Индекса за възприятието на корупцията

by Toni
0 Коментар

България се нарежда на 67-о място сред 180 държави в света в глобалната класация на Индекса за възприятието на корупцията на „Трансперънси интернешънъл“.

Страната ни е постигнала 45 от максималните 100 единици, но според българския клон на организацията не успява да прескочи границата от 50 точки, които разделят справящите се държави от тези, в които има проблем

Традиционно водещи страни в областта на антикорупцията остават Дания, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур, Швеция и Швейцария. В рамките на ЕС България остава на предпоследно място – с минимална преднина пред последната – Унгария.

„Ние се намираме в една доста голяма група държави, които дават този облик на дефицити в правната система и тежки проблеми в областта на корупцията, обясни Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“.

България отбелязва напредък по два показателя – липсата на граждански конфликти и преодоляване на политическата нестабилност. Но и тук Славов прави уговорки – антикорупционните усилия остават на думи.

„За съжаление, като че ли преодоляването на тази политическа нестабилност може би има и реален шанс да се превърне в една ситуация, в която политическите играчи почват да се блокират взаимно. Това, което е направено на полето на антикорупцията, за съжаление, остава до голяма степен като заглавие на хартия“, посочи той.

България се придвижва напред по медийна свобода, но успоредно с това експертът Ваня Нушева отбелязва негативната тенденция.

„Тенденция, свързана с образуване на т.нар. дела – шамари, срещу медии и журналисти, които се стремят да извършват журналистически разследвания“, коментира тя.

Ръстът, който България бележеше преди присъединяването си към ЕС, е в миналото, а капацитетът на ЕС да влияе върху българската институционална система е изчерпан, смята Огнян Минчев, председател на УС на „Прозрачност без граници“.

„Очевидно е, че всяка реформа, включително и правосъдната реформа не може да надвиши по резултат капацитета на своите създатели. От тази гледна точка България продължава да очаква своите нови лидери, които да формират един политически, държавен проект за истинска модернизация на българската държава“, посочи Минчев.

bnr.bg

Mоже да хареса още