Начало » Валентина Васильонова: Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници

Валентина Васильонова: Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници

by Toni
0 Коментар
Около 800 хил. българи ежегодно търсят препитание като сезонни работници в чужбина. Това заяви пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.
„Темата за сезонния труд в ЕС и в частност в селското стопанство е особено важна, а за нас като синдикати – силно проблемна“, каза тя и напомни, че е създаден европейски орган на труда за случаите на тежка трудова експлоатация, когато става дума за сезонна работа. По думите ѝ тези хора са уязвими по отношение на предоставяне на трудов договор, регламентирано работно време, осигуровки, настаняване и условия на труд.
В сектора на селското стопанство има остър недостиг на труд, отбеляза Васильонова в предаването „Преди всички“. По думите ѝ Северозападна България е печално известна като едно от най-донорските места, откъдето заминават хора. И това продължава да е така, подчерта тя.
Хората, които заминават, трябва да са максимално информирани, категорична бе Валентина Васильонова. Тя добави, че задължително трябва да имат трудов договор и да е ясно какво им се предлага, да е регламентирано работното време, почивката, извънредния труд.
Договорът трябва да е с ясни параметри и на български език„, отбеляза тя и посочи, че най-честата злоупотреба с трудовите права е свързана с извънредния труд. 
По думите ѝ българските сезонни работници вече знаят какво да следят и искат. Но все още има хора, които рискуват и заминават, без да се информират, което е рисково, констатира Васильонова.
Тя обясни, че има много възможности за сигнализиране при проблеми – има обявен телефон за България и за извън страната, има гореща линия при съмнение, че си обект на трафик. Има и създадена платформа специално за сезонните работници, в която всеки има възможност на български език да се сдобие с основна информация за 8 държави.
Цялото интервю на Веселина Миланова с Валентина Васильонова в предаването „Преди всички“ чуйте в звуковите файлове.
По публикацията работи: Анастасия Крушева
bnr.bg

Mоже да хареса още