Начало » Весела Чернева: Кампанията за евроизборите у нас бе напълно затъмнена от националната

Весела Чернева: Кампанията за евроизборите у нас бе напълно затъмнена от националната

Какво прави една държава със своето членство в ЕС, зависи единствено и само от нея, категорична бе тя

by Toni
0 Коментар
В България кампанията за европейските избори напълно беше затъмнена от националната кампания. Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева преди дискусията „Европейски избори: България в европейския контекст“. Според нея тази дискусия ще е един от редките случаи, в който наистина ще може да се говори за темите на следващия Европейски парламент, за следващата Европейска комисия и за това какво искат държавите от ЕС, включително България.
Тя напомни, че предишният ЕП е бил повлиян от силна вълна на подкрепа за ЕС и за европейския проект след Брекзит. Този път обаче изглежда, че махалото е тръгнало в обратната посока, смята Весела Чернева. И добави:
„В следствие на всички тези кризи, войни, притеснения, които европейците имат, ще има един парламент, който ще е по-консервативен, в който партиите по в дясно от центъра ще спечелят повече гласове. В този смисъл страните-членки, които имат голямата роля в рамките на Съюза, ще трябва да се съобразяват с тази промяна на настроенията“.
По думите ѝ всички европейски избори, дори когато не са 2 в 1 като в България, представляват вид проверка за националните правителства.
Според нея при всички случаи не може да се говори за промяна на договорите. „По скоро ще видим по-малки, но знакови в някакъв смисъл, промени. Ще видим много повече разговори за сигурност и отбрана. Ще видим много повече разговори за сигурност на границите по отношение на миграцията – вероятно много повече средства за тях. Ще видим много по-силни мерки за стимулиране на европейската индустрия. Също ще видим този разговор за новата европейска индустрия да намалява малко разговора за климатичните цели и зелените политики. Виждаме много повече внимание върху ядрената енергетика, включително геотермални източници. Това са промени във вече съществуващи политики, които ще отразяват желанието на европейските граждани да видят повече сигурност и да се чувстват по-защитени в този голям европейски проект“, обясни Весела Чернева.
Какво прави една държава със своето членство в ЕС, зависи единствено и само от нея, категорична бе тя в интервю за предаването „Преди всички“. И подчерта, че българското общество трябва да изисква повече от своите представители, когато те участват в европейски дебати.
„Когато ние сами себе си възприемаме като получатели на политики, не трябва да се учудваме, че всички останали започват да гледат на нас по този начин“, обясни тя.
По публикацията работи: Анастасия Крушева
bnr.bg

Mоже да хареса още