Начало » Вие питахте – премиерът отговори: Трагедията в Царево, отношенията с Радев, заплатите (ОБЗОР)

Вие питахте – премиерът отговори: Трагедията в Царево, отношенията с Радев, заплатите (ОБЗОР)

by Toni
0 Коментар

На 6 септември се навършиха 3 месеца от работата на редовния кабинет, който управлява с подкрепата на „Продължаваме ПромянатаДемократична България“ и ГЕРБ-СДС. Това е първият кабинет в историята на страната, който залага ротационен министър-председател. Точно след 6 месеца на премиерското място трябва да застане и Мария Габриел от ГЕРБ. А днес министър-председателят акад. Николай Денков отговори на въпросите на граждани и медии във Facebook.

Трагедията в Царево

Тази сутрин отново се чух с хората в щаба в Царево. Там постепенно се успокоява обстановката, каза премиерът по повод наводненията по морето, които взеха четири жертви и причиниха огромни щети.

„Пуснато е електричеството навсякъде, пусната е водата. Все още има проблеми за пиене, но за битова нужди може да се използва. Има все още проблеми с пътищата. Постепенно, с помощта на МВР, се изнасят летовниците. Все още има затруднения заради разрушените мостове и нарушената настилка“, коментира премиерът за наводненията, които взеха 4 жертви.

„Очаква се през следващите дни да се оценят най-спешните ремонти, които трябва да се направят. Веднага ще бъдат отпуснат средства, за да могат да започнат ремонтите през Агенция „Пътна инфраструктура“, допълни още Денков.

Министър-председателят определи реакцията на институциите като светкавична и увери, че гражданите, чието имущество е пострадало при наводнението, могат да се възползват от финансова помощ от страна на държавата. Той припомни, че тя е два вида. Едната е свързана с нарушения по домовете и сградите, която може да бъде в размер на до 1512 лв. на домакинство. Другата помощ е за повредени електроуреди, а нейният размер е до 2500 лв., уточни премиерът.

Днес ще започне и строежът на моста по основния път, съобщи още министър-председателят.

Денков обяви, че се прави проверка на водосборните отоци и деретата, за да се търсят причините за наводненията. „Вече излезе информация, че прокуратурата се е самосезирала. Това е нейна задача, при положение, че има жертви. Очаквам прокуратурата да излезе със заключение“, каза още Николай Денков. Премиерът изказа съболезнования на близките на загиналите.

Отношенията с президента Румен Радев

Няма съмнение, че имаме сериозни различия по някои въпроси с президента Румен Радев, но те не трябва да ни разделят, когато трябва да работим за общите интереси на българските граждани и икономика“, посочи той.

Премиерът даде за пример енергийните проекти, но, по думите му, направени по начин, който ще бъде от полза на страната ни. Готов съм да работя с всяка една институция, когато става дума за подобни проекти, заяви Денков.

Разговорът вчера го приемете като подадена ръка, включително и от моя страна, защото аз много пъти съм казвал, че институциите трябва да работят заедно. Много се надявам от другата страна да са разбрали този жест и тези нападки, които са абсолютно некоректни към правителството, да престанат“, коментира Денков вчерашния си разговор с държавния глава Румен Радев по време на „Мача на Надеждата“, организиран от бившия български национал Стилиян Петров.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и президентът са разговаряли за назначенията на посланиците, включително и за български посланик в Украйна, и има напредък, стана известно от думите на Николай Денков.

Заплатите

Ще направим сериозна крачка към премахването на дисбалансите при заплатите в държавната администрация, коментира още премиерът.

Денков обясни, че до този момент заплатите в съответната администрация са се определяли от това доколко успешно е лобирал ресорният министър пред министъра на финансите при подготовката на годишния бюджет. Премиерът увери, че настоящият кабинет ще промени този подход.

„Поискахме от всички министерства информация за това какви са заплатите в съответните министерства и в структурите, включително в Националния статистически институт и Агенцията за борба с градушките, които основно имат оплаквания, и то основателни. Срокът беше 15 септември. На базата на тази информация, в хода на подготовката на бюджета за 2024 г., трябва да направим сериозна крачка за премахване на тези дисбаланси. Не мога да обещая, че ще успеем изцяло тази година, но със сигурност ще направим обща система, която да замести историята с лобирането. Заплатите трябва да бъдат свързани с експертизата, опита и натоварването“, обясни премиерът Денков.

Той подчерта, че в сферата на здравеопазването също има дисбаланси. „В закона сме заложили възможността да има правила в колективния трудов договор, които да премахнат тази ужасяваща ножица между най-високите заплати, които правят от директорите на болници милионери, и заплатите на лекарите и медицинските сестри, които са мизерни“, каза още Денков.

Най-мощното средство за борба с демографската криза е да направим живота в България по-добър, смята министър-председателят.

Енергетика

Всякакви опити да бъде построена АЕЦ „Белене“ не срещат необходимата икономическа обосновка, която да привлече инвеститори, посочи Денков.

В началото на юли парламентът възложи на министъра на енергетиката да започне преговори с Украйна за продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“. Според Денков няма смисъл оборудването да стои, след като няма инвеститори. Ако е имало колебание преди Русия да нападне Украйна, в момента няма смисъл да обсъждаме оборудването. Ясно е, че агресорът ще бъде дълги години под санкциите от страна на ЕС, коментира премиерът. По думите му няма как да работим с Русия по отношение на построяването на площадката. Оборудването струва над един млрд. лева и е изключително добре, че се появи купувач, смята Денков и добави, че България развива ядрената си енергетика.

Горивата

Цените на горивата в България зависят от регионалния пазар. Това каза министър-председателят.

Всеки, който погледне какви са цените в Румъния и Гърция, ще види, че в България са малко по-ниски от тези в Румъния и доста по-ниски от тези в Гърция, коментира премиерът и добави, че „не може да контролираме цените“.

Преди два-три месеца цената на нефта на международните пазари беше под 70 долара за барел, а сега е 90 долара. Цената на нефта се отразява на тази на горивата, каза Денков. Според него България може да излезе от дерогацията, без да се променят цените на горивата. Ако се направят резки промени, могат да се реализират и доста черни сценарии, каза още министър-председателят.

По думите му държавният дълг спрямо брутния вътрешен продукт е около 20 на сто и остава горе-долу на едно и също ниво.

„Не виждаме никаква пряка заплаха за българските пристанища„, заяви Денков. Вижда се едно желание да се блокира част от икономическата зона, която е извън териториалните води, каза още той. Работим с нашите съседи – Румъния и Турция, и е подадена информация в структурите на НАТО. На най-високо ниво е вдигнато предупреждението, че се опитва Черно море да бъде направено „руско езеро“, обясни премиерът и добави, че България трябва да развие Военноморските си сили.

Здравната система

В здравната система много ще се променят в следващите месеци, когато бъдат вкарани електронните услуги, заяви Николай Денков. Тази учебна година ще започне с електронни медицински бележки и по този начин ще бъдат прекратени злоупотребите, каза още той. Ако някой с вашето име се разпише, че използва здравна услуга, моментално ще получите съобщение, обясни Денков.

АМ „Хемус“

Относно АМ „Хемус“ премиерът обясни, че строежът ще продължи, когато спрат да се обжалват всякакви обществени поръчки, които се отворят, и „когато политиците престанат да спорят може ли да се строи незаконно – не, не може да се строи незаконно“ и трябва да се отпушат всички незаконни строежи.

3 март или 24 май

„След като Митрофанова се опитваше да ни обяснява как да честваме 3 март, разбрах, че този празник вече не обединява българите. Той винаги може да бъде тълкуван по два различни начина – как сме създадени като държава и като начин една имперска сила да ни напомни, че ако не беше тя, нямаше да съществуваме. 24 май е символ, че ако не бяхме ние, нямаше да има и Русия, защото тя се е обединила защото българските книги и нашите духовници са успели да обединят племената“, посочи премиерът Денков.

Mоже да хареса още