Начало » Визитата на еврокомисар предизвика вълна от спекулации, Нинова нападна Радев

Визитата на еврокомисар предизвика вълна от спекулации, Нинова нападна Радев

by Toni
0 Коментар

Посещението на европейския комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон у нас в сряда, 15 март, предизвика вълна от спекулации за нов транш на военна помощ за Украйна. Министерски съвет обяви, че на редовното си заседание не е обсъждан нов договор между България и Украйна за предоставяне на военна помощ и изобщо не е разглеждано предоставянето на такава. Решението за подобна възможност ще бъде в ръцете на следващия парламент.

Посещението на Бретон бе част от инициативата на ЕС за спешно увеличаване на производството на боеприпаси и проучването на нуждите на отбранителната промишленост. Съветът на ЕС увеличи във вторник средствата по Европейския механизъм за подкрепа на мира до близо 8 милиарда евро до 2027. По този механизъм Украйна получи седем пъти помощ от началото на войната досега.

Визита бе приета крайно скептично от лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя зададе три отворени „остри въпроса“ към президента Румен Радев.

Тя попита: Какви ще са резултатите от разговорите на еврокомисаря Тиери Бретон, който е тук и посещава нашите военни заводи, за да осигури засилена подкрепа за Украйна с боеприпаси?

„В началото на годината вие заявихте, че предоставяне на военна помощ за Украйна е гасене на пожар с бензин. През март месец обвинихте партиите, които подкрепят такава политика, че са войнолюбци. Какво промени позицията ви, господин президент?“, попита тя и добави, че Радев не трябва да прави нищо, което може да направи България страна в този конфликт, защото ще срещне тежката съпротива на по-голямата част от българското общество.

Оценка на възможностите

Бретон посети Сопот, където проведе срещи с представители на българската оръжейна индустрия. Очаква се през следващите дни той да посети още 11 страни членки с отбранителна промишленост, с цел да ги насърчи да усилят производството си.

„Европейският съюз има спешна необходимост от увеличаване на производството на боеприпаси заради собствената си сигурност. Посещавам страните с отбранителна индустрия, готова да увеличи капацитета си. Започвам от България, защото страната ви има дълга история в отбранителната промишленост и е много важен партньор в Европа“, обясни Бретон пред репортери.

Той напомни, че войната в Украйна изчерпава запасите на ЕС и НАТО, освен това страните от алианса имат ангажимент да увеличат на 2% от БВП финансирането на армиите си.

Самият еврокомисар бе категоричен, че посещението му цели „оценка и обсъждане“, а ако се стигне до конкретни предложения, те ще бъдат на следващ етап.
„Мисля, че ако нашата индустрия иска да използва тази възможност, защото търсенето е налице, трябва да покажем, че сме способни да осигурим на Европа това, от което имат нужда страните членки. Като комисар по вътрешния пазар, включително отбранителната промишленост, бих предпочел ползите да са за нашите европейски компании“, посочи той

От пресцентъра на правителството обясниха, че България има интерес от повишаване на капацитета на своята отбранителна индустрия и приветства подкрепата на Европейския съюз в тази насока. Но страната ни не се ангажира по никакъв начин с предоставяне на въоръжение на Украйна, защото това ще направи следващия парламент. 48-ото Народно събрание, което не успя да разгледа този въпрос.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов също обясни след срещата си с еврокомисаря, че твърденията, че се готви ново споразумение за предоставяне на въоръжение на Украйна, са „абсолютно манипулативни“.

Стоянов припомни, че 48-ото Народно събрание не е разполагало с време, за да разгледа предложението на Министерския съвет от края на миналата година всяко предоставяне на военна помощ за Украйна да бъде ратифицирано от Народното събрание. Затова в сряда Министерският съвет прие решение споразумението отново да бъде предоставено за разглеждане от следващото, 49-о Народно събрание.

„Целта е обществото да има яснота какво се предоставя от Българската армия на Украйна, ако въобще се предоставя в бъдеще, и това да преминава през ратификация на Народното събрание“, заяви министърът на отбраната.

План за боеприпаси в три стъпки

В опит да ускори доставките на боеприпаси за Украйна, върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел предлага да се използват допълнителни 1 милиард евро за увеличаване на производството на боеприпаси в Европа.

Борел и комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон предложиха съвместно закупуване на боеприпаси по механизъм, подобен на този, използван по време на пандемията от COVID-19 за съвместно придобиване на ваксини.

Като първа стъпка се предлага използването на допълнителни 1 милиард евро съвместни фондове, за да се съгласят държавите-членки да предоставят запасите си, по-специално 155-милиметрови артилерийски снаряди, и незабавно да ги изпратят на Украйна.

Парите ще дойдат от Европейския фонд за мир на блока, който вече е отделил 3,6 милиарда евро за въоръжаване на Украйна от началото на инвазията миналия февруари.

През декември страните членки се съгласиха да увеличат финансовия таван на междуправителствения фонд с 2 милиарда евро през 2023 г.

Като втора стъпка планът предвижда държавите-членки да постигнат споразумение за съвместна покупка на 155-милиметрови боеприпаси от агенцията за отбрана на блока, за да подпишат първите договори още следващия месец „за срок от седем години“.

Третото направление има за цел да осигури дългосрочното увеличение на европейското производство на боеприпаси и да засили производството в отбранителните индустрии на страните от блока, за да поддържа доставките.

https://euractiv.bg/

Mоже да хареса още