Начало » Войната, ден 56: Украйна отбива руските атаки в Донбас, но не и в Мариупол

Войната, ден 56: Украйна отбива руските атаки в Донбас, но не и в Мариупол

by admin1
0 Коментар

Украински сили предупреждават, че са изправени пред „последните си часове или дни“ в Мариупол, но според Великобритания Русия среща трудности в новата си офанзива в Донбас – район, част от който е и югоизточният град.

Украйна ще опита да евакуира 6000 цивилни от Мариупол

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко смята да опита да евакуира 100 хил. цивилни, за които се предполага, че са останали в града. Едновременно с това днес, съгласно новата договореност между Киев и Москва, вероятно ще е възможно извеждането на 6000 души.
Русия обяви, че е поразила 1053 военни цели на Украйна за денонощие. По данните на министерството на отбраната са ударени и десетки командни постове, танкове, гаубици и други. Ликвидирани според тази информация са е идесетки украински военни.
В Мариупол ще има хуманитарни коридори за жени, деца и възрастни, съобщи вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук.По думите ѝ той се открива в 14 ч. местно (и българско) време. Това става след три дни, в които нямаше хуманитарни коридори, в обсадения почти два месеца югоизточен град.

Объркване дали Украйна е получила бойни самолети

Украйна е получила бойни самолети и части за ремонтиране на наличните, съобщи американското министерство на отбраната късно във вторник, цитирано от световните агенции. В съобщението нямаше никакви подробности за какви модели става дума и от коя страна са предоставени.Украйна получи изтребители и резервни части, за да укрепи военновъздушните си сили, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби, без да уточни броя на самолетите и кои са страните, които са ги предоставили, предаде „Франс прес“. „Днес те разполагат с повече изтребители, отколкото преди две седмици“, каза Кърби на брифинг с журналисти вчера.

Говорителят не уточни какви са доставените самолетите, но намекна, че са руско производство. „Други страни, които имат опит с този вид самолети, успяха да им помогнат да разполагат с повече функциониращи машини“, каза той. Кърби отбеляза, че САЩ, които не искат да са воюваща страна в този конфликт, са улеснили изпращането на резервни части на украинска територия, но не са изпращали там самолети.

Но днес командването на Въоръжените сили на Украйна отхвърли твърдението за нови самолети и уточни, че са получени само резервни части и оборудване за възстановяване и ремонт на украински „летателни апарати“. Това ще помогне да приведем в бойно състояние повече техника, допълват от командването.

Украинската армия настоява от седмици да получи бойни самолети. Киев поиска от западните си партньори изтребители МиГ-29, каквито украинските военни вече знаят как да пилотират, но такива имат шепа източноевропейски държави. Възможно прехвърляне на такива руски самолети от Полша беше обсъдено в началото на март, но САЩ бяха против, опасявайки се, че Русия може да сметне това за твърде пряко участие на НАТО в конфликта, отбелязва АФП.

„Нетфликс“ обвърза загубата на потребители с войната в Украйна

Стрийминг-платформата „Нетфликс“ обяви, че е загубила 700 хил. абонати заради напускането на руския пазар след началото на войната в Украйна. Прогнозата е, че спадът ще се задълбочи и ще достигне 2 млн.Вчера „Нетфликс“ отчете загуба на абонати за първото тримесечие за пръв път десетилетие. Според „Ню Йорк таймс“ част от обяснението е в засилващата се конкуренция от други платформи, но от изявлението на гиганта в стрийминга следва, че намаляването на абонатите се дължи повече на войната: заради нея са загубени едва 200 хил.

 

Mоже да хареса още