Начало » В преследване на рекордите: това ли ще е последното първенство на Роналдо

В преследване на рекордите: това ли ще е последното първенство на Роналдо

by Toni
0 Коментар

Eвро 2024 ли ще е последното голямо първенство на Кристиано Роналдо. Този въпрос се задава преди първия мач на Португалия, който е срещу Чехия. На 39 години нападателят продължава да бъде една от основните фигури в националния отбор, независимо че след световното през 2022 г. напусна Европа и премина в първенството на Катар.

Участието на Роналдо на Евро 2024 е разглеждано като преследване на няколко рекорда, които нападателят може да счупи.

Още срещу Чехия тази вечер той ще стане първият футболист, участвал на шест европейски първенства.

Дебютът му на голям шампионат беше преди 20 години в домашното Евро 2004, в което Португалия загуби на финала.

За шестото си европейско Роналдо продължава да бъде толкова мотивиран, колкото и за първото.

„Вярвам, че настоящото поколение заслужава да спечели първенство от такава величина. Полуфинал? Надявам се да стигнем по-далеч. Трябва да вървим стъпка по стъпка, да живеем за момента, да сме спокойни, да работим толкова добре, колкото и досега, и да вярваме, че е възможно. Отборът е готов“, коментира Роналдо в навечерието на първенството.

Роналдо и рекордите

Срещу името на Роналдо вече са записани някои рекорди на европейските първенства. Той е водещ реализатор с 14 гола, като дотук се е разписвал на всеки от петте шампионата, в които е играл. Португалецът вкара два пъти на Евро 2004, един през 2008, три през 2012 и 2016 г., както и пет на последното европейско.

Той е и футболистът с най-много мачове на европейски финали – 25. Втори е съотборникът му в Португалия Пепе (19).

Срещу името на Роналдо има и още няколко рекорда, като например този за най-много отправени удари, или серия с поредни мачове с гол. Статистическата агенция Opta дори публикува материал за това кои постижения Роналдо може да подобри по терените в Германия.

Според данните на Opta в момента Роналдо е втори по създадени положения на европейски първенства – 41 срещу 42 от сънародника му Луиш Фиго.

Също така капитанът на португалците дели първото място по асистенции на европейски финали – по шест заедно с Карел Поборски (Чехия).

Роналдо може да увеличи и броя национални отбори, срещу които е отбелязвал гол. Дотук той е 47, като срещу Чехия вече е вкарвал две попадения. Нападателят обаче никога не е вкарвал на Турция или Грузия – другите два отбора в група F.

В отбора, но не заради името си

Всички в Португалия са убедени, че Роналдо може да играе важна роля за отбора на европейското първенство. Селекционерът Роберто Мартинес трябваше да отговаря на въпроси дали е повикал 39-годишния нападател само заради легендарната му кариера, след като сега не играе в някое от силните първенства.

„Никой не попада в националния отбор само заради името си. Както и останалите, Роналдо е тук по заслуги“, коментира Мартинес преди първия мач на отбора.

„Кристиано вкара 50 гола в 51 мача за клуба си в неговата лига, а също така и вкара 10 гола в квалификационните ни кръгове за националния отбор“.

Според Мартинес Роналдо е променил начина си на игра през годините, но продължава да бъде много важен за Португалия.

„Той е голмайстор и за нас е човек, който може да прави последната крачка. Той може да разтегне защитата на съперника, да отваря пространства. През годините Роналдо леко промени начина си на игра, но мога само да кажа, че Кристиано е в националния отбор по заслуги и цифрите го потвърждават.“

Защитникът Рубен Диаш потвърди думите на треньора си и заяви, че „Роналдо е талисманът на отбора“.

dnes.bg

Mоже да хареса още