Начало » “Светкавичният отговор на Русия“: блъфира ли Путин с предупреждението си към Запада

“Светкавичният отговор на Русия“: блъфира ли Путин с предупреждението си към Запада

by admin1
0 Коментар

При намеса във войната в Украйна отговорът на Русия ще бъде мигновен, предупреди Путин. Какво се крие зад тази заплаха?

От 1990-те години трите балтийски държави са независими. И те искат да останат такива. Особено сега, когато от началото на войната в Украйна се тревожат, че предупрежденията на американските тайни служби за руската агресия не бяха взети насериозно.

Тъкмо затова казаното от Владимир Путин пред функционери в Санкт Петербург звучи твърде тревожно: той предупреди, че ако някой се намеси пряко във войната, Русия ще реагира мигновено: „За целта ние разполагаме с всички необходими инструменти“, каза шефът на Кремъл и добави: „И ние ще ги употребим, ако е необходимо. Искам всички да знаят това.“ Съответните решения вече били взети.

Повече от размахване на плашила?

Но какви са тези решения? Независимият руски военен експерт Юри Фьодоров не изключва възможността Путин да е имал предвид атомни оръжия, защото съвсем ясно е посочил тъкмо страните, притежаващи ядрени оръжия, и най-вече САЩ и Великобритания.

Пред ДВ Фьодоров изказва следното предположение: „Путин и неговите съветници явно стигат до убеждението, че Украйна не може да бъде победена с конвенционални оръжия. Кремъл гледа на атомните оръжия като на ultima ratio (лат. последно средство), като оръжие, което ще реши изхода от войната.“

Освен атомни оръжия Путин може би е имал предвид и руската хиперзвукова ракета Циркон, базирана на кораби, която атакува морски цели, и в спецификацията на НАТО е известна под наименованието SS-N-33. Ракетите Циркон летят бързо, но нямат голям обсег на действие, пояснява Фьодоров – те достигат до не повече от 300-400 километра: „Въпреки това Путин ги харесва много и се гордее с тях“.

Военният експерт обаче се съмнява в ефективността на тези ракети: „Високата скорост е важна за поразяването на подвижни морски цели, повечето цели на сушата обаче са неподвижни, така че високата скорост на ракетата там не играе голяма роля. Освен това при навлизане в земната атмосфера ракетите Циркон трябва отново да намалят скоростта си, защото в противен случай биха изгорели“, казва той.

Путин е в задънена улица?

Според Андрей Колесников от бившия московски център „Карнеги“, който през април 2022 беше затворен по разпореждане на руското правителство, думите на Путин са реакция на срещата в американската военна база Рамщайн в Германия. „Всичко, което той казва, има не стратегически, а по-скоро тактически и опортюнистичен характер. В зависимост от ситуацията Путин може да променя своите планове. Навярно той няма фиксирани цели, а може да ги напасва към съответната ситуация – в зависимост от това какво се случва на фронта, а и на Запад“, казва той.

Според Колесников Путин несъмнено е вкаран в задънена улица, поради което реагира все по-брутално. Реториката му също става още по-брутална: „Той никога не е бил особено склонен към водене на диалог, но в сегашната ситуация преговорите за него имат изцяло факултативен характер“.

Путин – книжен тигър?

Независимият руски политически експерт Абас Галямов смята думите на Путин за чиста пропаганда и сравнява руския президент с тигър: „Но всички вече разбраха, че става дума за книжен тигър. Нужно му е да покаже на всички, че това не е вярно, но не е в състояние. Така че му остава само реториката. Тези негови думи са опит да бъде убедена поне част от целевата аудитория, че шефът на Кремъл все още е силна фигура“.

Галямов резюмира ситуацията така: „Грешката на Путин е, че той все още смята, че думите му имат някаква тежест“.

Автор: Юрий Решето

Mоже да хареса още