Начало » ГЕРБ изненада с номинацията на проф. Габровски за премиер

ГЕРБ изненада с номинацията на проф. Габровски за премиер

by Toni
0 Коментар

Известният неврохирург проф. Николай Габровски е кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС. Той получи проучвателния мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев в понеделник, 5 декември.

Габровски е заместник директор на „Пирогов“, шеф на клиниката по неврохирургия.

С номинацията на Габровски ГЕРБ следват линията си да опитат да са далеч от тясно партийната кандидатура. Така постъпиха и с номинацията на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков за президент на последните избори за държавен глава.

„Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на Министерски съвет, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност“, обърна се президентът към Габровски. Радев припомни, че са минали 40 дни от старта на консултациите с парламентарните сили, преди да връчи първия мандат.

„Както тогава, днес искам да заявя, че като първа политическа сили, вашата отговорност за съставяне на правителство е най-голяма. Силно се надявам, че допълнителното време, което беше отпуснато за консултации да е спомогнало за намирането на удачна формула за съставянето на кабинет, а също и за търсене на достатъчна подкрепа в парламента“, каза още Радев.

„За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички възможни усилия това да се случи и България да има работещо правителство. За съжаление, в момента България е на кръстопътя на множество кризи – икономическа, социална. Имаме за съжаление и една продължаваща политическа криза. Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, по-далеч от конфронтацията и да е по-близо до експертното, до професионализма, за да може България по-лесно да мине през този труден момент“, отговори му проф. Габровски.

От миналата седмица различни представители на ГЕРБ обясняват, че ще бъде предложен кабинет на малцинството и ще се разчита на подкрепа от „Демократична България“.

„Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ не веднъж са отхвърляли възможността да подкрепят мандата на ГЕРБ. Лидерката на БСП Корнелия Нинова също твърди, че соцпартията няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, но при ударното прокарване на спорните промени в Изборния кодекс БСП, ГЕРБ и ДПС гласуваха в синхрон и дори получиха прозвището „хартиената коалиция“.

Гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП са достатъчни, за да бъде гласувано правителство. Все пак обаче е малко вероятно това да се случи.

Още от юни, след свалянето на правителството на Кирил Петков с вот на недоверие Борисов говори за евроатлантическа коалиция с ДБ и „Продължаваме промяната“.

Ако не бъде съставен кабинет с първия мандат, вторият ще отиде при „Продължаваме промяната“ като втора по големина парламентарна сила. ПП и ДБ също заявиха, че са готови да съставят правителство на малцинството. Те обаче поставиха редица условия за това, в това число и да не бъдат приети предложените от БСП промени в изборното законодателство, с което се връща гласуването с хартиени бюлетини. Това обаче не се случи, така че и шансовете за кабинет с втория мандат не са особено големи. Все още е неизвестна позицията на президента по промените в Изборния кодекс. Държавният глава има право да наложи вето и да го върне на депутатите, които пък биха могли да го преработят.

При положение, че ПП не състави кабинет, ще остане третият, последен мандат. Той се връчва от президента на парламентарна сила по негов избор. Възможно е това да е „Български възход“, чийто председател и бивш служебен премиер на Радев Стефан Янев не веднъж е заявявал готовност да вземе третия мандат и да бъде премиер на правителство на малцинството.

euractiv.bg

Mоже да хареса още