Начало » ГЕРБ и ДПС са съгласни, че Гешев трябва да си ходи

ГЕРБ и ДПС са съгласни, че Гешев трябва да си ходи

by Toni
0 Коментар

Най-големите защитници на главния прокурор Иван Гешев – ГЕРБ и ДПС – вече са съгласни, че той трябва да си ходи от поста. Партията на Бойко Борисов обяви отстраняването му за свой приоритет и първо действие в случай, че успее да състави правителство. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ окачестви идеята като „добра“, а Йордан Цонев направо я „приветства“.

Българският еврокомисар Мария Габриел, която Борисов реши да наминира за министър-председател, започна преговорите за ново правителство именно със заявка, че ще отстранят Гешев. Очевидно тази „въдица“ бе предназначена за коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). Тя е непреклонна в отказа си да подкрепи правителство с мандата или участието на ГЕРБ, но пък е най-големият застъпник за съдебна реформа и за смяна на Гешев, който вместо с корупцията (включително при управлението на Борисов), се бори с онези, които го разобличават.

ГЕРБ и ДПС – партиите, чиито висши представители бяха санкционирани по глобалния закон „Магнитски“ за корупция, явно са решили да покажат, че са готови да направят всичко, което според тях евроаталнтическите партньори очакват.

ГЕРБ и ДПС не дадоха някакви по-сериозни аргументи за толкова значим ход като освобождаването на главния прокурор.

„В светлината на обстоятелствата от последните седмици първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе пред Висшия съдебен съвет искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев поради уронване престижа на съдебната власт“, заяви Мария Габриел в Народното събрание пред парламентарната ѝ група.

Тя вероятно визира т.нар. атентат срещу Гешев. Разследването на инцидента се оказа пълно фиаско, а Гешев бе атакуван и от заместника си Борислав Сарафов, който го обвини, че се е намесил в хода на разследването, изпращайки лично на мястото израелски експерт. Засега Висшият съдебен съвет, който би трябвало да реагира на подобни твърдения, упорито мълчи.

Гешев пък замина за САЩ и се сниши.

Приоритети

Мария Габриел изреди 10 приоритета, по които ще работи евентуалното правителство с първия мандат. По думите ѝ ключовата дума при съставянето на бъдещото правителство щяла да бъде „диалог“.

„Изправям се с чувство на гордост и с чувство на скромност, защото вие ме познавате“, каза тя пред депутатите от ГЕРБ.

Всъщност Мария Габриел няма опит в национлната политика и не е особено свързана с работата на колегите си от ГЕРБ. Тя за пръв път е избрана за евродепутат от ГЕРБ през 2009 г., през 2017 г. става еврокомисар (предложена от кабинета на Бойко Борисов).

„Днешното ми първо послание е да работим заедно за бъдещето на България и за най-високия кредитен рейтинг – трите А-та“, каза номинираната за премиер Габриел.

Тя обясни, че първото А е амбиция за създаването на силен управленски екип, второто А е авторитет на България в Европа и третото А е ангажимент към хората.

След това обяви, че ако стане премиер, ще иска оставката на Иван Гешев. Това е първият път, когато ГЕРБ официално настоява за освобождаването на главния прокурор, когото досега бранеше.

Освен това Габриел говори и за конституционни промени, свързани със съдебната реформа, която е приоритет на „Продължаваме промяната-Демократична България“.

В момента освобождаването на главния прокурор може да стане само с решение на Висшия съдебен съвет (ВСС), освен ако той не подаде оставка. Настоящият състав показа, че това е трудно осъществима задача. Първо Яанаки Стоилов като служебен правосъден министър започна такава процедура, после и Надежда Йорданова поиска от ВСС да разгледа работата на Иван Гешев, но то бе отхвърлено.

Габриел в редовете на протестиращите
„С това свое заявление кандидатът за министър-председател Мария Габриел се присъедини към хората, които през 2020 г. излязоха на протест с искане за оставка след нахлуването на прокуратурата в президентството, на няколко министри на правосъдието, които са ангажирали тази процедура“, каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

„Ние сега в Министерството на правосъдието работим също, изследвайки много внимателно случилото се от последните дни и седмици след 1 май, така че аз мога само да поздравя Мария Габриел за това изявление, но ще трябват повече подробности“, каза Зарков.

Той подчерта, че през последните дни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е изразил недвусмислено твърдения, че главният прокурор се намесва нерегламентирано в разследване, което го касае пряко. „Струва ми се, че това е много сериозно действие и Висшият съдебен съвет ще трябва да се произнесе по него. Министерството на правосъдието, естествено, няма да стои безучастно в това“, посочи той.

ДПС определи идеята като добра
„Идеята за внасяне във ВСС на искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев е добра, защото в момента има създадено напрежение в обществото и то трябва да бъде преодоляно по един или друг начин“, каза малко след изказването на Габриел лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

И позицията на ДПС по темата е изненадваща, защото през годините партията се съпротивляваше срещу съдебната реформа заедно с ГЕРБ.

Сега Карадайъ каза още, че лансираното от Габриел намерние „не може да бъде пречка“ при преговорите между ГЕРБ и ДПС.

Той обяви, че предстои по време на срещата с кандидата на ГЕРБ да обсъдят темите и приоритетите на евентуално управление. В предварителното изказване на Габриел обаче чул „добри и обединяващи теми“.

„Гешев вече е нетърпим и за онези, които го крепяха“
Внасянето за искане на освобождаването на главния прокурор е важна политическа заявка, която се ползва с моята подкрепа, посочи съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Той обаче подчерта, че е нужна дълбока съдебна реформа, а не просто „освобождаване на един човек“.

„Гешев вече вероятно е нетърпим и за онези сили, които доскоро го крепяха на поста. Много е важно да сме сигурни, че не става дума просто за освобождаване на един човек, който е достигнал своята полезност отдавна. Защото, ако на мястото на Гешев бъде назначен някой с профила на Сийка Милева, това няма да е някаква съществена промяна. Пример давам. Въпросът е каква е идеята на г-жа Габриел и на политическа партия ГЕРБ за това да променим прокуратурата, ВСС и цялата система, която прави възможна не само Гешев, но и преди него Цацаров и Филчев. Аз съм в очакване да чуя идеите на ГЕРБ и г-жа Габриел за реформите“, подчерта той.

„Виждам отчитане на реалности, искам да видя дали то включва съществени идеи за дълбока промяна в прокуратурата или просто освобождаване от един уморен и износен кон“, добави той.

Срещите на Габриел
Мария Габриел, която е в платен отпуск от Европейската комисия, ще проведе днес серия от разговори с парламентарно представените партии. В срещите ще участва и ръководството на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Първата среща ще бъде с ДПС в 11:30 часа, а след това ще има с БСП – в 13:30 часа и с „Има Такъв Народ“ (ИТН) – в 15:30 часа.

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ обявиха в сряда вечерта, че срещата няма да бъде днес, а в петък, за да могат в нея да се включат и лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев.

От пресцентъра на ГЕРБ заявиха, че ще очакват представителите на ПП-ДБ според първоначално обявения график. Оттам посочиха, че доколкото им е известно, в София са съпредседателите на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков и Атанас Атанасов, както и Христо Иванов и Владислав Панев.

Преди изявлението на Габриел, акад. Николай Денков, който е номинацията на ПП-ДБ за премиер, каза, че среща с ГЕРБ без лидерите на ПП няма как да се състои.

„Ако се отиде без Кирил Петков и Асен Василев, ще се започнат разни интерпретации защо ги няма, Тази среща с ГЕРБ-СДС днес е явно проформа, щом не ги интересува, че лидерите на ПП ги няма“, заяви Денков в кулоарите на парламента.

По-късно Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви: „Демонстрацията на несериозно и неуважително отношение на коалицията, която се превърна в „Няма пък“ е демонстрирана“.

Христо Иванов пък призна, че по негова вина срещата не се провела. „Най-вероятно дължа на г-жа Габриел лично извинение. Редно беше на тази среща да присъстват всички лидери. Тази тема в сряда беше повдигната от мен. не знам защо нещо, което беше въпрос на нормална координация се превърна в публичен сюжет. Надявам се, че такава среща ще има“, посочи той.

mediapool.bg/

Mоже да хареса още