Начало » Германия подкрепя специален трибунал за извършени от Русия военни престъпления

Германия подкрепя специален трибунал за извършени от Русия военни престъпления

by Toni
0 Коментар

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок подкрепи предложението на Украйна за създаване на специален трибунал за преследване на военни престъпления, извършени от Русия.

Бербок призна пред Хагската академия по международно право в понеделник, че задачата да се изправи руското ръководство пред правосъдието заради войната в Украйна надскача правомощията на Международния наказателен съд.

За да помогне за преодоляването на тази празнина, тя се изказа в полза на създаването на специален трибунал, който трябва да бъде разположен извън Украйна, но да основава своята юрисдикция на украинското наказателно право.

„Фактът, че имаме нужда от това специално решение, е защото има празнина в действащото международно право“, подчерта министърът.

Създаването на нов съд, който да подведе Русия под отговорност, беше предложено за първи път от Киев и Баербок каза, че е обсъдила идеята с украинския си колега Дмитро Кулеба по време на посещението си в Харков миналата седмица.

Украйна не е ратифицирала Римския статут, който формира правната основа за Международния наказателен съд, но тя подписа така декларация през 2014 г., в която упълномощи Международния наказателен съд да разследва престъпления на нейна територия. Междувременно Москва също не е ратифицирала статута, което сега пречи на съда да търси отговорност от руското ръководство.

Поради това Бербок призова за разширяване на юрисдикцията на Международния наказателен съд към престъпленията на агресия.

„Това означава, че за престъплението агресия, като геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, трябва да е достатъчно държавата-жертва да е страна по договора“, подчерта тя.

https://euractiv.bg/

Mоже да хареса още