Начало » Гешев „спести” обещаните разкрития за България

Гешев „спести” обещаните разкрития за България

by Toni
0 Коментар

Изслушването на главния прокурор Иван Гешев от евродепутати в Страсбург e минало без разкрития за разследвания за корупция по високите етажи на властта у нас.

Макар че бе отстранен с гласуването на мнозинството във ВСС – 13 от членовете му са гласували „за”, в понеделник, той все още е главен прокурор тъй като няма президентски указ за освобождаването му. Гешев иска Конституционния съд да отмени приетия наскоро механизъм за разследване на главния прокурор,

Гешев направи изказването след краткото му изслушване на извънредно заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към LIBE. Заседанието е посветено на последните промени в ситуацията в България.

Малко преди началото на изслушването Елена Йончева (БСП), която е единственият български евродепутат в мониторинговата група, обяви, че се прави опит изслушването да бъде отменено.

„В момента Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ, се опитва да отмени изслушването на главния прокурор. Основанието за това, според ЕНП, е фактът, че Висшият съдебен съвет взе вчера решение за освобождаването му. Искането ще бъде обсъдено в близките минути“, обявиха от екипа на Йончева, като подчертаха, че Гешев все още е главен прокурор, защото няма указ на президента за освобождаването му. Това стана около 15 минути преди началото на заседанието.

„Има внесено искане изслушването да бъде анулирано. Участниците ще решат в началото на закрито заседание. Искането е внесено от няколко групи с оглед на случилото се във Висшия съдебен съвет“, посочи Емил Радев от ЕНП (ГЕРБ), цитиран от бТВ.

Преди началото на заседанието Гешев бе помолен да изчака пред залата. Малко след това той все пак влезе на заседанието на мониторинговата група.

Престоят му в залата продължи само няколко минути, а след това Гешев за кратко говори пред журналисти.
Попитан какви въпроси са му били задавани, той отговори: „Както винаги обсъждахме важни въпроси като правовата държава и върховенството на закона. Въпроси като зловредното руско влияние, корупцията по високите етажи и всичко, което интересува нашите европейски партньори“.

Преди ден от прокуратурата обявиха, че Гешев ще представи постигнатия напредък при разследване на случаи на корупцията по високите етажи на властта, както и по конкретни казуси, обект на интерес от Мониторинговата група – т.нар. дела „Барселонагейт“ и „Златните кюлчета“.

Решението за извънредното изслушване бе взето в началото на месеца, а единственият български евродепутат, който участва в мониторинговата група, е Елена Йончева (БСП). По думите ѝ целта на това заседание е евродепутатите да бъдат запознати с последните развития, свързани с върховенството на закона в страната – промените в Закона за съдебната власт, внезапното развитие по дела, които Европейският парламент наблюдава от години, както и въпроси, възникващи от изтекъл запис от заседанието на ръководството на една от парламентарно представените партии.

„Ще попитам и защо чак сега прокуратурата стана изключително активна по „Барселонагейт“, каза Йончева преди дни.

България е под наблюдение на мониторинговата група от лятото на 2020 година. Оттогава бившият премиер Бойко Борисов е канен два пъти да бъде изслушан, но и двата пъти той отказа да се яви лично и пращаше министри.

13 юни 2023, АДД

 

Mоже да хареса още