Начало » Гняв срещу лицемерието на ЕС след смъртта на десетки мигранти край Гърция

Гняв срещу лицемерието на ЕС след смъртта на десетки мигранти край Гърция

Гръцкият вестник Efimerida ton Sintakton сложи първата си страница надпис "СРАМ“ на няколко езика в спубликация, което критикува неуспеха на Европа да се справи с проблема с миграцията.

by Toni
0 Коментар

Служебното правителство на Гърция обяви тридневен траур, след като лодка, превозваща стотици мигранти, потъна край бреговете й и загинаха най-малко 79 души. Всички планирани предизборни партийни събития бяха отменени, а общественият гняв за липсата на последователна миграционна политика на ЕС нараства.

Според съобщения в гръцката преса броят на загиналите се очаква да нарасне драстично, тъй като според съобщенията на борда е имало над 700 души. Гръцките власти съобщиха, че досега 104 души са спасени.

Бреговата охрана заяви, че лодката, която е плавала за Италия, е била забелязана за първи път в международни води във вторник от хеликоптер на „Фронтекс“ и два близки кораба, на около 75 км югозападно от град Пилос в Южна Гърция.

Според съобщението мигрантите на борда са отказали помощта, предложена от гръцките власти, и в ранните часове на сряда е започнала операция по търсене и спасяване, след като лодката се е обърнала и потънала.

Гръцкият вестник „Ефимерида тон Синтактон“ сложи на първата си страница днес надпис „СРАМ“ на няколко езика в публикация, критикуваща неуспеха на Европа в справянето с проблема с миграцията.

Лидерът на дясноцентристката партия „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис подчерта, че сега приоритетът е да се спасят възможно най-много животи, отбелязвайки, че новият инцидент „подчертава по драматичен начин, че миграцията остава проблем, който изисква последователна европейска политика“.

„Гнусните престъпни мрежи, които трафикират отчаяни хора, трябва най-накрая да получат решителния отговор, който заслужават“, каза Мицотакис.

Основният опозиционен левичарски лидер Алексис Ципрас (Сириза – левицата на ЕС) коментира, „за съжаление човешкият живот в днешно време няма еднаква стойност за всички хора. Отношението зависи от цвета на кожата, вашата раса, вашия произход.”

„Нашата цивилизация преминава през много голяма криза“, добави той.

Нещо повече, влиятелният левичарски депутат Алексис Харицис публикува шокираща снимка в социалните медии, призовавайки служебното правителство да намери подслон за спасените мигранти.

Няколко гръцки медии съобщиха, че планираният за тази вечер дебат вероятно ще бъде отложен.

Лицемерието на ЕС

Анализаторите смятат, че темата за миграцията ще се появи отново в предизборната дискусия. Но не може да се направи много, като се има предвид, че решението е в ръцете на Брюксел.

Много мейнстрийм медии разкритикуваха ЕС за лошото му управление при намирането на трайно решение на проблема с миграцията.

Новинарският уебсайт In.gr коментира: „Европейската политика се основава на разпределяне на икономически пакети тук и там, за да не се „натоварват“ страните от богатия север с орди от прокудени хора.“

„В Европейския съюз, чиято основна ценност е  солидарността, както се твърди, повечето хора плачат за мъртвите деца след корабокрушенията, но гонет злото чрез нелегалните имигранти“.

След години на дебати министрите на вътрешните работи на ЕС постигнаха споразумение за миграцията миналата седмица, описано като „историческо“ от длъжностни лица, според което държавите от ЕС ще плащат 20 000 евро за всеки мигрант, когото отказват да приемат.

Две държави-членки на ЕС, Полша и Унгария, обявиха, че са против таиз мярка, а преговорите за целия пакет за миграцията с Европейския парламент през следващите месеци се очаква да бъдат трудни.

https://euractiv.bg/

Mоже да хареса още