Начало » Гърция първо отказа, но после прие помощта на Албания

Гърция първо отказа, но после прие помощта на Албания

Първоначално Гърция не прие помощта, предложена от Албания за изпращане на местни противопожарни сили

by Toni
0 Коментар

Няколко часа след отказа на Гърция да приеме предложената от Албания помощ за гасенето на пожарите, които със седмици горят в страната, вчера тя беше принудена да я приеме, тъй като събитията на терен продължават да бъдат проблематични, съобщава Албанското радио и телевизия, предаде БТА.

Новината беше потвърдена за медията от албанската национална агенция за гражданска защита, която уточни, че 48 пожарникари, девет превозни средства от въоръжените сили на Албания, както и други оперативни структури на системата за гражданска защита и противопожарните служби на четири южни албански общини са били изпратени вчера в помощ на Гърция.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис благодари за помощта чрез публикация в платформата Екс (Х), бивша Туитър, като написа, че: „Нашите благодарности отиват на Албания, която изпрати в Гърция 48 пожарникари и 9 превозни средства, които да се присъединят към нас в борбата с пожарите в Александруполис. Благодаря, Албания“.

 

 

Първоначално Гърция не прие помощта, предложена от Албания за изпращане на местни противопожарни сили за гасене на масивните пожари близо до град Александропулис. Малко преди заминаването на албанските сили към Гърция Европейската система за гражданска защита съобщи, че нуждите от наземна помощ са покрити от други страни от ЕС, отбелязва Албанското радио и телевизия. На помощ досега са се притекли пожарникари от Кипър, Румъния, Чехия, Хърватия, Германия и Сърбия.

„Министерството на отбраната пожелава тежката ситуация в приятелската (ни) страна да премине възможно най-бързо и леко и остава ангажирано да застане до приятелите, партньорите и съседите си във всеки случай, когато заплахата налага да се препотвърдят принципите, които ни обединяват“, написа министърът на отбраната на Албания Нико Пелеши във Фейсбук. До момента пожарите в Гърция са взели живота на най-малко 27 жители.

 

Mоже да хареса още