Начало » Демерджиев: Най-много сигнали за търговия с вот има срещу ГЕРБ и ДПС

Демерджиев: Най-много сигнали за търговия с вот има срещу ГЕРБ и ДПС

by Toni
0 Коментар

Има подадени сигнали за търговия с гласове срещу много партии, но най-много сигнали са получени за ГЕРБ и ДПС. Това каза служебният вътрешният министър Иван Демерджиев пред БНТ.

„Подчертавам, това са сигнали. Дали реално са купувани гласове, ще се установи със съдебните актове“, посочи Демерджиев. По думите му почти няма партия от участниците на изборите, срещу която да няма подаден сигнал за търговия с вот.

Министърът каза още, че са се сбъднали притесненията му, че с връщането на хартиената бюлетина ще се увеличат много повече опитите да се купуват или манипулират гласове. Връщането на възможността да се гласува с хартиена бюлетина беше направено с гласовете на БСП, ГЕРБ и ДПС в 48-ото Народно събрание. Промените в Изборния кодекс бяха форсирани и депутатите гласуваха среднощ, за да ги приемат.

Според Демерджиев активната работа на полицията е довела до образуване на двойно повече досъдебни производства.

„Имаме и много повече задържани спрямо предните избори“, каза той.

„Ние сме задържали 120 човека до момента. Вероятно това ще продължи. Колко ще излязат не свобода, след като не са взети или са взети мерки, ще обобщим. Към момента пълна информация нямаме, нещата се развиват динамично, всеки час се променят числата“, коментира Демерджиев пред bTV.

„Има случаи, в които прокуратурата не реагира по очаквания от нас начин. Всички тези случаи ще ги обобщим, ще ги коментираме с ръководството на прокуратурата, ще запознаваме и обществеността. Следим как реагира прокуратурата. В повечето случаи реакциите и действията са адекватни“, допълни служебният министър.

Според обобщените данни, към 19 часа в неделя в МВР са получени общо 756 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Образувани са общо 142 наказателни производства.

euractiv.bg

Mоже да хареса още