Начало » “Демократична България” няма да се договаря с ГЕРБ за третия мандат

“Демократична България” няма да се договаря с ГЕРБ за третия мандат

by Toni
0 Коментар

Демократична България“ обяви, че няма да влиза в договорки с ГЕРБ, ако получи третият мандат от президента. Проевропейската коалиция е готова да предложи правителство без участие на партийни лидери, което да помогне за изпълнение на пет основни приоритета пред страната – влизане в еврозоната и Шенген, реализиране инвестициите по Плана за възстановяване и устойчивост, модернизацията на армията и съдебната реформа.

“Третият мандат за съставяне на правителство не върви по нормалната политическата логика, в която политическите формации търсят и намират близост, той е авариен“, коментира съпредседателят на “Демократична България“ Христо Иванов в сряда в кулоарите на парламента.

През последните няколко дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов демонстрира готовност да подкрепи кабинет на ДБ, но иска да се подпише документ, който да гарантира приоритетите на правителството.

“Не говорим за формиране на мнозинство заедно, просто защото през този парламент през първите два мандата се показа невъзможно да се случи. От тази гледа точка не става дума за договаряне, а можем ли да свършим пет неща заедно“, каза Христо Иванов.

Според социологът от “Алфа рисърч“ Боряна Димитрова шансовете за реализация на правителство с третия мандат са нищожни. Политологът Иво Инджов на свой ред твърди, че целта на ГЕРБ е да набие клин между ДБ и “Продължаваме промяната“ преди местните избори.

„Понеже третият мандат е авариен и трябва да го отличим от нормалния политически кабинет, който почива на съгласие, взаимно приемане между някакво мнозинство, което се формира като стабилно мнозинство, техническият кабинет има тясно дефинирана задача за определен срок, който ще бъде година и няколко месеца, в който ние бихме поставили задачите на този кабинет – за еврозоната, Шенген“, допълни той.

Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев от своя страна каза пред БНТ, че не е необходимо политическите лидери да бъдат част от кабинет с третия мандат. “Трябва да направим един технически кабинет, който да има ясни 5 задачи за страната и той да продължи да работи може би около година“, каза Мирчев.

Според Мирчев за конкретни кандидати за министри може да се говори, когато се знае при кого отива третият мандат.

„Очевидно не може да има коалиционно управление, което да бъда устойчиво“, каза депутатът. Като основна причина изтъкна разногласията по темата за антикорупционното законодателство.

До този момент “Продължаваме промяната“ дава противоречиви сигнали дали би подкрепила правителство с мандата на ДБ, зад което застава ГЕРБ.

През последните няколко дни политици и анализатори са се фокусирали основно върху възможността за реализиране на успешен трети мандат от “Демократична България“. Първи на ход обаче е президентът Румен Радев, който два пъти през миналата година връчи третия мандат на БСП.

https://euractiv.bg/

Mоже да хареса още