Начало » „Демократична България“ предупреди коалицията с червен флаг

„Демократична България“ предупреди коалицията с червен флаг

by admin1
0 Коментар

„Ние искаме да отправим много ясен сигнал към коалиционните си партньори, не сме си позволявали да извиваме ръце и да тропаме по масата. Идва време да вдигнем червен флаг. Не може да продължава с това липса на функциониране на коалицията“. Това обяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в четвъртък пред бТВ.

Основните критики са за липса на политическо лидерство и нерешаване на проблемите на хората за сметка на постоянните кадрови скандали, които се произвеждат в парламента.

„Коалицията не може да бъде някакво ТКЗС, да се занимаваме с някакви местенца, а да произвеждаме политика“, обясни той. Христо Иванов коментира, че нищо не задържа ДБ в управлението, освен разбирането какво ще се случи, ако България днес бъде тласната към избори.

„Казвам го дори не като политик, а като гражданин, който се бои за своя начин на живот, за семейството си и за бъдещето на децата си“, каза той

Христо Иванов коментира, че ДБ няма да вдига само един „червен флаг“, а ще стигне до три. В „Демократична България“ ще започне вътрешен дебат как можем да продължи да бъде полезна в управляващата коалиция. Засега ДБ няма да застрашава съществуването й.

„Ние ясно осъзнава, че страната не може да бъде хвърлена в липса на управление, да бъде свален този кабинет. Нас не ни е страх от избори. Ние нашето ще си го вземем. Страх ме е от това, че екстремисти като „Възраждане“, които с такова чудовищно наслаждение експлоатират страховете на хората, могат да превърнат една кампания в един огромен обществен пожар. Страната има нужда от спокойствие и ясно лидерство. Проблемът е, че това управление не може да произведе ясно лидерство. Не съм дошъл тук да пудря положението с пудра захар“, разказа Иванов.

Той призова, управлението на страната бързо да си повиши капацитета за полезно действие и да реагира бързо на кризата в Украйна и всичко, което следва от нея. „Ние трябва бързо да се превъоръжим. Трябва да предприемем целеносочени мерки за прекъсване на руското влияние в България – от службите, да прекъснем икономически зависимости, да променим нереформираната съдебна власт, която елемент от националната сигурност, и да имаме ясен план за икономическа и социална защита на населението“, казва Иванов.

Той похвали усилията на отделни министри за опитите България да бъде откачена от руската газова зависимост, което е нещо много важно.

„България трябва да реши въпроса как тя ще се защитава от агресията на Кремъл в Украйна, която цели да преразгледат статута и на България. Русия се опитва да върне Европа към състоянието и от 1989 година преди падането на Берлинската стена“, допълни Иванов.

Съпредседателят на ДБ напомни, че гласуването за предоставянето на помощ за Украйна показва, че в парламента има огромно мнозинство, което е готово да води разговори за руската агресия срещу международния ред.

В тези трудни времена подкрепете независимата журналистика с дарение

Mоже да хареса още