Начало » Денков: Усещам лицемерие и обвинения за военната помощ към Украйна

Денков: Усещам лицемерие и обвинения за военната помощ към Украйна

by Toni
0 Коментар

Премиерът Николай Денков заяви пред журналисти във Вилнюс, където се провежда срещата на върха на НАТО, че вече се подготвя вторият военен пакет за Украйна. По съдържание и обем е подобен на първия.

„Специално искам да подчертая, че усещам известно лицемерие и обвинения защо изпращаме такъв пакет, при положение, че и преди това е подготвян подобен“, заяви Денков и добави, че е важно тази помощ да стигне навреме.

Той подчерта, че е важно помощта е съобразена с това, от което се нуждае от Украйна, а принципът е следният – те дават списък с това, което ги интересува, а ние гледаме какво е необходимо за нашата армия.

Премиерът сподели, че на срещата във Вилнюс има три важни решения по отношение на Украйна. Първото е, че беше създаден т. нар съвет Украйна – НАТО, който поставя президента на Украйна на масата заедно с всички държавни ръководители.

Второто важно решение е, че се премахна т. нар план за подготовка на Украйна, тъй като те са изминали много от стъпките и се смята, че това е излишна процедура за тях, което опростява начина на приемане.

Третото решение е, че ще има доста сериозна помощ за Украйна – както икономическа, така и военна, която беше заявена като помощ за следващия период.

Премиерът добави, че Украйна се нуждае от военна подкрепа, за да може да продължи да освобождава държавата, която е нападната от нейния съсед. Той подчерта, че е важна и политическата перспектива.

Николай Денков коментира и гласуваната от Европейския съвет пета резолюция с призив за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство до края на 2023-та година. В полза на решението гласуваха 526-ма, 57 гласа бяха „против” и 42 „въздържал се”.

„Още след Европейския съвет казах, че трябва да си свършим работата. По доклада имаме промени в антикорупционния закон, които предстоят и са внесени в парламента. Ако те бъдат завършени до края на тази сесия или най-късно през септември, това е много силен знак, който можем да използваме, специално за Нидерландия. С Австрия трябва работим по убеждаването, че борбата с организираната престъпност по мигрантите и борбата по самата граница се водят по най-добрия възможен начин”, заяви премиерът.

„Няма нещо ново, просто трябва да си свършим работата“, подчерта премиерът Денков.

euractiv.bg

Mоже да хареса още