Начало » Ден на траур в Чехия, загиналите при стрелбата в Прага вече са 14

Ден на траур в Чехия, загиналите при стрелбата в Прага вече са 14

by Toni
0 Коментар

24-годишен чешки студент е застрелял баща си, след което убил 14 души и е ранил 25 други в Карловия университет в Прага, преди вероятно да се самоубие, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на първата официална информация, предоставена от полицията след инцидента в четвъртък следобед.

Правителството обяви ден на траур в Чехия за събота, 23 декември в памет на жертвите.

Президентът Петър Павел поднесе съболезнованията си на пострадалите и на чехите, казвайки, че изпитва „голяма тъга и безпомощен гняв от ненужната загуба на толкова много млади животи“.

Полицията съобщи, че е открила голям арсенал от оръжия в сградата на Карловия университет в центъра на Прага, където е извършена стрелбата.

Кой е стрелецът

Според непотвърдена информация от акаунт в социална мрежа се предполага, че стрелецът е бил вдъхновен от терористична атака в Русия през есента, съобщи шефът на полицията Мартин Вондрасек, добавяйки, че стрелецът е притежавал законно няколко огнестрелни оръжия.

Подозира се, че студентът, чието име не се съобщава, е убил още един мъж и двумесечната му дъщеря, които бяха открити миналата седмица застреляни в гора в село извън Прага, съобщи той.

Смъртта на стрелеца вероятно е самоубийство, но властите разследват дали той не е загинал от полицейски куршум, когато силите на реда са отвърнали на стрелбата.

Полицията каза, че нападателят се е учил добре, че няма криминално досие и че е действал сам.

Засега властите молят да не се разкрива самоличността на мъжа, но името му, съобщено от някои чешки медии, съвпада с протокол от полицейско издирване, пише „Ройтерс“.

Министърът на вътрешните работи Вит Ракушан каза, че стрелбата няма връзка с международния тероризъм.

„Викна ми да бягам“

Площадът, на който се намира факултетската сграда, където се е разиграла трагедията, продължава да е затворен от полицията. Той се намира в историческата част на града, срещу Пражкия замък, на популярна улица, водеща до Стария градски площад, посочва „Ройтерс“.

„Винаги сме смятали, че това е нещо, което не ни засяга. Сега се оказва, че за съжаление нашият свят също се променя и проблемът с индивидуалния стрелец възниква и тук“, коментира кметът на Прага Бохуслав Свобода пред чешката телевизия.

Свидетелят Иво Хавранек, 43, каза пред „Ройтерс“, че първоначално е помислил, че „двойката гърмежи“, които е чул, може да са дошли от шумни туристи или от снимачната площадка, на която се е снимал филм наблизо.

„Тогава внезапно студенти и учители изтичаха от сградата. Минах през тълпата, без да осъзнавам какво всъщност се случва. Не бях готов да призная, че нещо подобно може да се случи в Прага. Крещяха ми да бягам“, разказа той.

Хората запалиха свещи пред историческото седалище на Карловия университет – най-старият в Централна Европа, създаден през 1348 г.

Престъпленията с оръжие са относително редки в Чехия. През декември 2019 г. 42-годишен мъж уби шестима души в чакалнята на болница в източния чешки град Острава, преди да избяга и да се застреля.

През 2015 г. мъж застреля осем души и след това се самоуби в ресторант в Ухерски брод.

dnevnik.bg

Mоже да хареса още