Начало » Депутатите не одобриха Любомир Каримански за гуверньор на БНБ

Депутатите не одобриха Любомир Каримански за гуверньор на БНБ

by admin1
0 Коментар

Депутатите не одобриха Любомир Каримански за гуверньор на БНБ
С 56 гласа „за“, 36 „против“ и 140 „въздържал се“ Народното събрание отхвърли кандидатурата на Любомир Каримански за гуверньор на БНБ. Председателят на бюджетната комисия беше предложен от ПГ на „Има такъв народ“ (ИТН). Той остана единствената кандидатура, след оттеглянето на Андрей Гюров, номиниран от ПГ на „Продължаваме Промяната“.  За гласуваха 58, против 36, въздържали се 84. Така гласовете „въздържал се“ на „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, „Демократична България“ и „против“ на БСП мнозинството в парламента провали процедурата за избор на нов управител на БНБ и кандидатът на „Има такъв народ“ Любомир Каримански не беше избран.

Припомняме, че номинираният от „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров се оттегли от надпреварата. Премиерът Кирил Петков заяви, че очаква Каримански да направи същото и парламентът да стартира нова процедура, но партията на Слави Трифонов обяви, че той няма да се откаже. Другите три партии в четворната коалиция – ПП, БСП и ДБ, заявиха още преди седмица, че няма да подкрепят Каримански и се обявиха за нова кандидатура, която да не бъде политически натоварена фигура, а експерт. Дебатите в зала продължиха близо три часа. В началото им ГЕРБ обявиха готовност да подкрепят Каримански. „Не подхождайте лековато към избора на управител на БНБ“, обърна се към своите партньори от ПП, БСП и ДБ, депутатът от ИТН Тошко Йорданов. „Не подхождайте лековато, за да не казвате после, че г-н Каримански е избран с гласовете на опозицията“, каза Йорданов. Той припомни заслугата на Каримански като шеф на бюджетната комисия да бъде направена в срок актуализацията на бюджета през миналата година, както и приемането на бюджета за тази година. Той е безспорен професионалист, показал пред очите ви какво може“, заяви Йорданов.

„В коалиционното споразумение е записано, че ще подкрепим обща кандидатура за управител на БНБ. Такава кандидатура няма и няма как да покрепим г-н Каримански“, отвърна социалистът Георги Свиленски. Той попита ГЕРБ на каква цена са продали гласовете си за кандидата на ИНТ, с което предизвика остри реплики от ГЕРБ и ИТН. „Ние се набутахме в тази ситуация и опозицията не ни е виновна. Мерете си приказките, намеците за сделка са долни и отвратителни“, каза Тошко Йорданов. „Партиите от мнозинството трябва да спрат да търгуват. И трябва да се разберем кое не се продава. БНБ е едно от нещата, което не се продава, това са темелите на държавата“, заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ. Преди него Десислава Атанасова обяви, че изборът на шеф на БНБ е „върховна демонстрация как коалицията не може да вземе нито едно решение“. Според Атанасова управляващите дължат отговори на много въпроси: Кой и защо притискаше Каримански да се откаже? Кога министър Рашков и МВР ще открият заплашвача румънски гражданин? Как и защо Андрей Гюров взе решение да се оттегли – след заплаха или обещание за по-висок пост? „Как оценявате морала и експертността на човек, който бе подкрепян от вас за председател на бюджетна комисия и изведнъж откривате, че не покрива летвата „нулева корупция“ за управител на БНБ?“, попита още Атанасова.

Ивайло Анев

Actualno.com

Mоже да хареса още