Начало » Димитър Делчев за ФАКТИ: Има подозрение, че президентът ни е зависим от Путин

Димитър Делчев за ФАКТИ: Има подозрение, че президентът ни е зависим от Путин

by admin1
0 Коментар

„Аз искрено се надявам това да не е така“, отбеляза председателят на Движение „България на гражданите“

„Факт е, че никой не очакваше всички партии, без една, да гласуват в полза на каквото и да било решение. Щом се е стигнало дотам е факт, че има компромис“.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Димитър Делчев, председател на ПП Движение „България на гражданите“.

Първите му думи бяха по отношение на вчерашното решение на Народното събрание България да окаже военно-техническа помощ на Украйна с ремонт на украинска военна техника в страната ни, но без да изпращаме българско (старо съветско) въоръжение в Украйна

„За мен резултатът от вчерашния компромис е една пирова победа. Тя е победа, защото „Продължаваме промяната“ успяха да предложат и наложат решение, което е една стъпка по-напред към въоръжаването на Украйна от България. Но е пирова победа, защото „Продължаваме промяната“ и останалите партии в управляващата коалиция ще изгубят от този компромис. Те губят онези българи, които са убедени, че оръжие трябва да пристигне в Украйна и България трябва смело да заяви, че изпраща оръжие. Това е от една страна. От друга, губят и тези, които са срещу тях, твърдейки, че никакво оръжие не трябва да пътува между Украйна и България, защото ние се ангажирахме да ремонтираме украинска военна техника“, коментира Делчев.

Той отчете два силни акта: посещението на правителствената ни делегация в Киев и пресконференцията на „Продължаваме промяната“, на която от партията категорично заявиха, че ще гласуват в парламента ЗА изпращане на българско оръжие за Украйна.

„В рамките на една седмица нещо се промени“, отчете още Димитър Делчев и след това даде отговор защо според него това се е случило – а именно да се гласува само ремонт, но не и изпращане на оръжие за Украйна. „За мен отговорът на въпроса е много прагматичен и до някаква степен обясним, колкото и да не е красив. И той е, че каквото и решение да се беше взело вчера, дори и да бяхме взели решение да изпратим цялото си оръжие на Украйна, а за такова решение мнозинство в Народното събрание щеше да се намери, ако няма правителство, което да го изпълни, е все тая. Рискът, страхът да не останем без правителство, според мен накара „Продължаваме промяната“ да направят компромис. Очевидно на този етап това е единственото възможно решение“.

Лидерът на ДБГ коментира и прословутото писмо с няколко точки от президента на Украйна Володимир Зеленски до българския Парламент, което е стигнало до институцията посредством украинския посланик у нас – Виталий Москаленко.

„За мен решението е взето преди писмото на украинския посланик. То за мен е алиби, знаме, обяснение защо това решение е такова, каквото е, и защо „Продължаваме промяната“ отстъпват от първоначално заявената им позиция, както и БСП отстъпват от тяхната първоначална позиция. Срещнаха се на средата. Писмото от украинския посланик е помощ за правителството да обясни това свое решение без да претърпи големи загуби“.

„Трябва да се действа много решително. Ние сме в ситуация, в която можем да договорим количества газ от различни източници, които да ни позволят утре да не се съобразяваме дали Путин няма да се събуди в лошо настроение, да ни спре газа, да ни спре петрола и каквото и друго да е“, категоричен бе Делчев.

Политикът коментира и странното поведение на президента Румен Радев напоследък:

„По отношение на президента се загнезди едно подозрение у хора, които до миналата седмица му бяха почитатели. Това подозрение е, че той е активиран, че той е зависим от Путин под някаква форма. Аз искрено се надявам това да не е така и искрено се надявам той наистина да защитава интересите на българския бизнес, който без съмнение ще пострада от санкциите на Русия срещу България, от липсата на газ и договарянето на по-скъпи алтернативи. Но трябва да си дадем сметка – и това някак си не се чува в говоренето на президента, че България така или иначе щеше да пострада. Независимо как се държи в този конфликт“.

„Страховете, които се внушават от президента, са изключително неоснователни. Искрено се надявам президентската институция да поправи грешката си и в крайна сметка да влезе в мисленето на настоящата реалност. А реалността е такава: България е член на НАТО и на Европейския съюз. Като такъв, ние никога няма да бъдем възприемани от Путин като междинна или неутрална държава. Следователно, ние трябва да се държим като член на НАТО. В противен случай, ако ние докато сме в един съюз, се опитваме да се държим приятелски спрямо другия съюз в една война, която вече се разразява и става все по-задълбочена, за малка държава като нас това би било пагубно. Ние не можем да си позволим турското поведение, не можем да си позволим и поведението на Австрия. Просто нямаме тази сила, тази военна мощ, както те“, каза още Димитър Делчев и даде много добрата конкретика, че Турция, въпреки че въоръжава Украйна във войната ѝ срещу руския агресор, не е обявена от Русия за неприятелска държава, както и газът не е спрян на турците.

„Президентът, за да докаже, че няма приписваните му зависимости към Русия и Путин, той трябва да заема много ясна позиция – позицията на защитника на жертвата. В тази война, колкото и да се опитва пропутинската пропаганда да ни убеждава, че Украйна не е жертва, а агресор, това не е така. Всеки разумен човек би го видял по фактите – вчера докладваха, че 260 деца, украинчета, са избити на украинска територия от началото на конфликта“, добави политикът по адрес на президента.

„COVID кризата се използва за извинения за неща, които се дължат на нещо съвсем различно. Например връзката с Гърция. По договор, който ГЕРБ са сключвали, тя трябваше да е готова в края на 2020 година. След това дойде COVID и те използваха това като извинение и удължиха срока до края на 2021 година. И това, за да може сега Борисов да обяснява, че не били те виновни, служебното правителство… Не, те са виновни! Те са направили всичко възможно тази връзка да се забави 12 години и половина“, поясни Димитър Делчев.

Според него руският президент Владимир Путин не може да си позволи да ограничи петрола и газа за Европа, защото 60% от руския газ отива в Европа. „Ако в момента всички европейски държави застанем единно и кажем, че ще се плаща при тези условия, че санкциите ще се спазват и: Русия, взимаш или бягаш, тогава тя ще-не ще ще трябва да се съобрази“, смята политикът.

За него тема номер 1 на правителството ни категорично трябва да е снабдяването на България с газ от различни източници, за да „има минимално или никакво покачване на цената“.

„“Продължаваме промяната“ губят и защото забравиха темата за борбата с корупцията. Какво стана с Антикорупционната комисия и защо все още не виждаме смяна зам.-шефа, който беше по времето на Цацаров? В момента той оглавява Антикорупционната комисия. Един орган беше забравен, през това време хиляди неща се случиха, но Антикорупционната комисия е ключово знаме, около което ще се проведе битката с корупцията в България и трябва час по-скоро да започне. Затова аз призовавам управляващите още другата седмица да започнат стъпки в тази посока“, даде Делчев съвет на управляващото мнозинство в Народното събрание.

В заключение той коментира докога според него същото парламентарно мнозинство и правителството ще оцелеят.

„Трудно е да се прогнозира дълъг живот на това правителство, при положение, че дори и най-големите кризи, които би трябвало да ги обединят – каквато е в момента войната в Украйна, не успяват да отклонят част от елементите в тази коалиция от дребните им интереси. При този коалиционен климат в управляващото мнозинство, по-дълго от тази година едва ли ще изкарат. Мисля, че есента ще се мисли коя е най-добрата дата за предсрочни парламентарни избори просто защото ще се види, че реформите на правителството не вървят. Дано дотогава да удържат важните линии, които са заложили про-Европейски съюз и борба с корупцията. Всички ние очакваме това от тях.

facti.bg

Mоже да хареса още