Начало » Домакинствата могат да се възползват от фотоволтаични системи

Домакинствата могат да се възползват от фотоволтаични системи

При тях може да постигнем 30-40% намаляване на сметките

by Toni
0 Коментар

При тях може да постигнем 30-40% намаляване на сметките

Има два компонентна, по които българските домакинства могат да кандидатствата по процедурата за изграждане на фотоволтаични системи. Общият размер на инвестицията е 240 млн. лв.
„Има два компонентна, по които може да се кандидатства. Първият са слънчевите инсталации за затопляне на вода, при които финансирането е до 100% – максимум 1960 лв. Вторият е за фотоволтаични системи за домакинствата – до 70%, или максимум 15 хил. лв. финансиране. Програмата няма минимален размер на финансиране“, обясни в „България сутрин“ Анатоли Данов – управител на фирма за инсталиране на соларни системи.

Изискванията са до 10 киловата и да е само за собствени нужди. Кандидатите трябва да са собственици на жилището, за да участват в програмата. Не трябва да са търговско дружество, програмата е насочена само към битовите потребители.

Можем да участваме и ако сме част от многофамилна сграда, но за тази цел трябва да получим съгласието на съседите. Програмата е насочена най-вече към еднофамилни къщи. Кандидатстването и инсталирането отнема между 2 и 4 седмици, подава се заявление към оператора на мрежата, стана ясно от думите на Данов пред Bulgaria ON AIR.

„При фотоволтаичните системи успяваме да постигнем 30-40% намаляване на сметките, когато са без батерии. С батерии се постига между 70 и 80% – така наречената самодостатъчност. Независими сме от ЕРП-то“, подчерта гостът.

В България изключително много се увеличава броят на хората, които искат да си поставят такива системи, има голям интерес, изтъкна още Данов и отбеляза, че в Германия почти всяко домакинство ще бъде едва ли не задължено да има фотоволтаична инсталация с батерия.

Най-честият проблем с инсталирането са покривите на къщите, които се оказват неподходящи. Прекалено стари са и трябва да се реновират за инсталирането на фотоволтаиците.

dnes.bg

Mоже да хареса още