Начало » Домашното насилие се превърна в епидемия: Докога депутати ще говорят глупости?

Домашното насилие се превърна в епидемия: Докога депутати ще говорят глупости?

by Toni
0 Коментар

Само за последната година 2764 жени са потърсили закрила и помощ от „Асоциация Анимус“. Голяма част от пострадалите се страхуват да се обърнат или да подават сигнали, тъй като нямат доверие в институциите. А причината е проста – ситуацията законово е такава, че не насилникът, а жертвата е принудена да се крие и да изоставя живота си. Освен това, при подаден сигнал е практика този, срещу когото е сигналът, да научава кой е източникът. Години наред продължава борбата за промените в двата закона у нас за домашното насилие, но резултат няма. Като сериозен проблем специалистите посочват липсата на регистър за подадените сигнали, стеснения кръг на хора, които са защитени от закона и липсата на държавен орган за превенция. Според експертите, ако 49-ото Народно събрание не ги приеме, ситуацията в страната ни ще става все по-страшна. След домашно насилие от началото на годината досега 11 жени са загубили живота си. Последната жертва беше 32-годишната Кристина от София.

Дори и да беше подала сигнал за насилие, не е ясно каква закрила можеше да получи. Защото Законът за защита от домашното насилие защитава само лица, които имат фактическо съпружеско съжителство. Според адвокат Йорданка Бекирска на първо място трябва да се промени това, за да може хора с по-широк диапазон да търсят защита. ОЩЕ: В случая на убитата Кристина ограничителна заповед не е била възможна „Институцията на съда, който работи по Закона за защита от домашното насилие, нямаше да може да съдейства, защото тя е извън рамките на легитимираните лица, които могат да бъдат защитени по този закон. Ако се беше обърнала към полицията – полицията поради липса на директна заплаха и поради липса на конкретика в тази ситуация също нямаше да може да съдейства“, заяви адвокат Бекирска пред БНТ. Според Иванка Топалова полицията у нас страда от липса на служителите на терен. Това е причината приоритетно да се приемат и регистрират само сигнали, които съдържат данни за извършено престъпление.

„Другите сигнали, които се подават в дежурните, се завеждат в общ регистър и чакат решаване, но това чакане, ако вътре няма конкретика, може да е с години. Няма статистика, която при системен сигнал, който не съдържа престъпление, да му се направи извод, че е рисков. В държавата е нужно сериозно криминологично изследване, за да може от него да започне промяната“, допълни тя. Къде е държавата при домашното насилие?

В края на януари след тричасов дебат парламентът отхвърли за пореден път двата законопроекта за защита от домашното насилие. Промените, които искат организациите за закрила на пострадалите, са за създаване на регистър, както и Национален съвет за превенция и защита. „Ако държавата си беше на мястото, нямаше да има лош имидж на институциите, хората не искат да се обръщат към тях и затова се обръщат главно към нас. Тези депутати, които говориха такива глупости в парламента, да вземат да си свършат работата и да си прочетат предложения законопроект и да го гласуват, а не да не говорят за семейни ценности и да гонят караконджули и джендъри“, каза още Надежда Стойчева, „Асоциация Анимус“. Конкретно беше визирана ролята на БСП и манията по Инстанбулската конвенция, както и т.нар. джендър идеология. Натрупа се политически капитал заради това, възмутиха се жените.

За последните три години на телефон 112 има над 110 000 сигнала, свързани с домашно насилие.

actualno.com

Mоже да хареса още