Начало » Доц. Владислав Миланов: Учебниците по български език са написани свръхакадемично

Доц. Владислав Миланов: Учебниците по български език са написани свръхакадемично

"Виждам, че децата се стремят да усвоят правилата, но не могат да ги превърнат в убедителна реч"

by Toni
0 Коментар

Имаме грях към преподаването на българския език и това е моя позиция като преподавател в средното училище. Виждам, че децата се стремят да усвоят правилата, но не могат да ги превърнат в убедителна реч. Учебниците са написани свръхакадемично. 

Това каза в интервю пред БНР доц. Владислав Миланов, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Програма „Хоризонт“ на БНР ще излъчва рубрика „Говори правилно“ в предаването „Нещо повече“. А партньор на БНР е факултетът по Славянски филологии на Софийския университет. 

„Първо трябва да увеличим часовете по български език и литература в средното училище и да накараме младите да се върнат към четенето на художествена литература. Богатството на лексикалната култура ще дойде от художествения текст“, сподели доц. Миланов.

Той посочи, че много хора имат по-високи оценки на изпитите по английски от тези по български език.

„Нека учат английски, но никога за сметка на родния си език. Все повече студенти показват по-добра речева култура на английски“, аргументира се преподавателят в СУ.

И е категоричен, „длъжни сме да опитаме, и да покажем на хората силата на българското слово, и да покажем, че не може да има езикова култура, където няма култура. Културата на речта е основата на всяко общество„.

„Всяка нация от зараждането до съвременното развитие се стреми към високите пространства на културата и изразяването. Българският език е минал през сложен исторически развой и ни е запазил като нация и идентичност. Във времена на криза с лекота разрушаваме езиковата норма, единственото езикът може да помогне да запазим човешкото в себе си“, коментира доц. Миланов.

Българският език е онази основа, която ни дава самочувствие, че сме хора, които могат да градят един смислен свят, убеден е доц. Миланов.

По публикацията работи: Александра Никова

Mоже да хареса още