Начало » Един учител на бунт: Без „Джелем, джелем“ в моя час!

Един учител на бунт: Без „Джелем, джелем“ в моя час!

by Toni
0 Коментар

„Аз съм български учител и не преподавам цигански песни“
Един учител по музика обяви бойкот на включването на ромския химн „Джелем, джелем“ в учебниците. Според новите планове на Министерството на образованието песента трябва да се изучава в девети клас. Плевенският учител Валентин Янков обаче отсече, че няма да я преподава.

„Аз съм български учител по музика и не преподавам и не уча децата си на цигански песни. Достатъчно е, че родителите им слушат такава музика!“, написа преподавателят в профила си във Facebook. Той е категоричен, че в неговите часове „няма да има „химн“ на циганите“.

Янков пише, че е автор на аранжиментите на народните песни за всички класове на издателство „Просвета“. Той смята, че в българските учебници по музика трабва да се акцентира на народното творчество, световната класика и стиловото разнообразие на музиката, а не „на етнически неприемливи музикални примери“.

Според учителя децата също не искат да учат кръчмарски песни.

„Тези песни не ги интересуват, тези песни ги дразнят. Те са съвременни деца и ако се отнасяме правилно и ги възпитаваме в българщина, ще продължат да бъдат тук“, пише в друг пост преподавателят.

Стената на учителя в социалната мрежа е изпълнена с коментари и оценки на последните новини от Министерство на образованието за съдържанието на учебниците. Има спорове по отпадането на ключови произведения от програмата, разместването на изучаването им в други класове, неясната информация.

Той е публикувал и мнението на дъщеря си, взела страната му в спора по темата.

„Въпросът е, че… е неуважително, смешно, меко казано малоумно и до голяма степен цинично да се дава приоритет на малцинствената култура за сметка на собствената“, смята момичето.

Тя допълва и че винаги е подкрепяла толерантността към по-слабите и различните, „каквито би трябвало да са циганите и т.н. ,други етноси, съжителстващи в нашата страна“. Според дъщерята на учителя обаче не е редно химн на едно от малцинствата да се изучава от всички деца в училище.

„Подмяната в мисленето, нелепите действия на управляващите, промиването на мозъци и всеобщата глупост на народа ни, който допуска подобни извращения с културата ни и родовата ни памет е проблемът!“, смята още момичето.

Вторник, 26 Януари 2016
dnes.bg

Mоже да хареса още