Начало » ЕС осъди Беларус заради нови масови арести

ЕС осъди Беларус заради нови масови арести

by Toni
0 Коментар

Европейският съюз и Съединените щати разкритикуваха Беларус в четвъртък (25 януари) заради поредица от политически акции тази седмица. Правозащитни групи съобщиха, че повече от 150 души са били задържани или разпитани от службата за сигурност КГБ за един ден.

Беларус, който се управлява от президента Александър Лукашенко от 1994 г., организира брутални репресии през последните четири години, след като масови протести разтърсиха страната през 2020 г.

Водещата правозащитна група „Вясна“ съобщи, че режимът е насочен към семействата на политическите затворници, както и към наскоро освободените затворници при арести в цялата страна на 23 януари.

„Европейският съюз осъжда по възможно най-категоричен начин неотдавнашната вълна от репресии срещу бивши политически затворници, оставащи в Беларус, както и роднини на политически затворници“, обяви ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел.

Вашингтон също осъди „продължаващите атаки на режима срещу правата на човека и опитите да се осуетят демократичните стремежи на народа на Беларус“.

„Ние ще продължим да държим режима отговорен, чрез санкции и други средства, за жестоките му вътрешни репресии, както и за продължаващата му подкрепа за агресивната война на Русия срещу Украйна“, съобщи говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Акциите се случиха преди парламентарните избори през февруари, които са първите национални избори от 2020 г., когато избухнаха протести след президентския вот, който според опозицията и Запада Лукашенко е откраднал.

На гласуването на 25 февруари няма да има истинска опозиция.

Брюксел заяви, че режимът на Лукашенко продължава „тактика на сплашване и репресии срещу своите критици и потенциални политически опоненти преди изборите през февруари“.

„Вясна“ съобщи, че има информация за „най-малко 160 души“, чиито домове са претърсени или са арестувани и разпитани.

„Не всички бяха освободени (след разпитите), а правозащитници търсят информация за съдбата на задържаните“, се казва в съобщението.

В него се казва, че служители на КГБ са извършили акциите „в цялата страна“.

Претърсванията засегнаха „роднини и близки на политически затворници, както и бивши политически затворници, които наскоро бяха освободени и останаха в Беларус“.

Според организацията силите за сигурност са задържали 70 души в град Брест близо до полската граница, като докладите сочат, че всички те са жени.

„Отмъщение“

„Вясна“ е основана от лежащия в затвора носител на Нобелова награда за мир Алес Бяляцки. В момента в Беларус има 1419 политически затворници.

Групата обяви, че КГБ търси чуждестранни банкови сметки и претърсванията може да са свързани с хора, получаващи помощ от организация в изгнание, помагаща на семейства на затворници.

Опозиционният лидер в изгнание Светлана Тихановска благодари на ЕС за неговата „силна солидарност и подкрепа за народа на Беларус“, като призова света да „реагира на тази последна вълна от сплашване“.

Тя нарече нападенията „отмъщение на онези, които обичат страната ни“.

Марина Адамович, която е съпруга на опозиционния политик Микола Статкевич, излежаващ 14 години затвор, получи 15 дни арест, каза тя.

Сред задържаните са 76-годишния борец за правата на ветераните Борис Хамайда и певец, който се завърна от съседна Полша, когато визата му изтече.

Десетки хиляди опозиционери избягаха от Беларус, главно в съседните Полша и Литва, след като протестите през 2020 г. бяха потушени.

Акциите на КГБ бяха извършени преди планирана среща между Лукашенко и руския му колега Владимир Путин.

Изолирана от години, Беларус стана още по-откъсната от ЕС, след като Лукашенко позволи на Москва да използва територията му, за да нахлуе в Украйна.

Минск беше подложен на многократни кръгове от санкции на ЕС заради репресиите срещу опозицията и заради ролята му на плацдарм във войната на Русия срещу Украйна.

euractiv.bg

Mоже да хареса още