Начало » ЕС се подготвя за бъдеще без руска енергия

ЕС се подготвя за бъдеще без руска енергия

by admin1
0 Коментар

Европейският съюз обмисля мерки за укрепване на енергийната си сигурност, защото все по-строгите санкции срещу Русия и ескалиращото насилие в Украйна породиха опасения спиране на доставките на руски енергийни стоки през следващата зима.

Европа внася около 40% от своя газ, 35% от суровия петрол и над 40% от въглищата си от Русия. Тъй като несигурността около този внос нараства и запасите на газ в ЕС падат под 30%, блокът търси алтернативи на руската енергия и внимателно планира следващата зима.

„Нашата ситуация е напрегната“, каза еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон, като добави, че Европейската комисия непрекъснато информира министрите от страните от ЕС за своите прогнози, оценки и планове за извънредни ситуации.

ЕС поне има стабилни петролни запаси, обясни Симсон преди специално свиканата среща на министрите на енергетиката в Брюксел на 28 февруари. Европейската комисия твърди, че дори Русия да прекрати всички енергийни доставки за Европа, тя ще може да преживее тази зима.

„В краткосрочен план анализът на Комисията показа, че няма риск за сигурността на нашите енергийни доставки в ЕС“, каза френският министър на екологичния преход Барбара Помпили на същата пресконференция. Франция е ротационен  председател на Съвета на ЕС до юли.

Симсон обясни, че текущата оценка е, че „ЕС може да преживее тази зима безопасно. В момента газовите потоци от изток на запад продължават, доставките на втечнен природен газ за ЕС са се увеличили значително, а прогнозата за времето е благоприятна“.

Но ситуацията става по-предизвикателна, тъй като Европа гледа напред към зимата на 2022 г.

„Следващата зима държавите-членки и Комисията ще засилят координацията си, за да подсилят капацитета ни за внос на втечнен природен газ“, каза Помпили.

„Ще трябва да използваме нашите терминали възможно най-добре, трябва да ги напълним, за да увеличим запасите си. И трябва да имаме активизираме търговията със страните производителки“, добави тя.

Но въпреки фокуса на Помпили върху помощта, която може да предложи вносът на втечнен природен газ, европейските енергийни анализатори са все по-скептични за способността на ЕС да се справи без руски газ следващата зима.

В анализ, публикуван на 28 февруари, мозъчният тръст Брюгел представи три сценария:

Изобщо няма руски газ, което би накарало ЕС да намали търсенето на енергия с 10-15% от общото годишно търсене.
Ограничен руски внос, при който газопроводите „Северен поток 1“ и „Турски поток“ ще работят с намален капацитет, а транзитът през Украйна и Полша ще спре. Това би означавало, че „Газпром ще спечели много пари“, докато Европа все още ще „страда от силно променлив пазар на газ“.
Среден руски внос без енергийни санкции от двете страни. Дългосрочните договорни задължения на „Газпром“ (както е посочено от газовите потоци през 2021 г.) биха означавали, че хранилището в ЕС може да бъде „лесно попълнено“ и сценарият ще „доведе до по-ниски цени“.
Германия е изправена пред своята зависимост от газ

Европейският съюз преживява  смяна на парадигмата след друга и вече гледа на газовата си зависимост като на слон в стаята. Германия, най-голямата страна в ЕС е една от най-зависимите от руския газ.

Според Роберт Хабек, германски заместник-канцлер и министър на икономиката и климата, „руската атака срещу Украйна ще разтърси Европа по отношение на енергийната политика. А енергийната политика е политика за сигурност”.

„Укрепването на нашия енергиен суверенитет укрепва нашата сигурност“, каза Хабек пред журналисти преди извънредната среща в понеделник. Той предложи решение в две стъпки на енергийните проблеми на страната си.

„Трябва да преодолеем голямата зависимост от руския внос на изкопаеми горива – страна, която разпалва война, не е надежден партньор“, обясни той. „Второ, трябва да движим напред енергийния преход на европейско ниво.“

Преди участието на Хабек в срещата вече бяха известни подробности за целта му да създаде стратегически резерви за газ и въглища.

Съобщение на министерството, видяно от списание „Шпигел“, показва плана на Хабек: От началото на август 2022 г. германските газови складове ще трябва да бъдат пълни на 65%, увеличавайки се до 80% през октомври и достигайки пика от 90% на 1 декември.

Тогава, на 1 февруари, газовите складове ще трябва да бъдат на 40%. Изготвянето на регламента за съхранение в Германия беше тясно координирано със страните от ЕС, обяви министерството, и се очаква да бъде част от „великденския пакет“ на Хабек за бързо енергийно законодателство.

Що се отнася до съхранението на въглища, ситуацията се счита за по-предизвикателна, тъй като повечето германски въглищни електроцентрали работят по система „на момента“, което означава, че вносът на въглища се доставя направо до пещите.

Правителството може да нареди на операторите на въглищни електроцентрали да съхраняват 30% от годишното потребление в резерв, каза германски източник пред EURACTIV.

Допълнителни  мерки

Без значение какво се планира за следващата зима и въпреки уверенията, че Европа ще премине безпроблемно през тази, все още има опасения заради исторически високите цени на енергията.

Очаква се Европейската комисия да представи следващата седмица последващи действия от своя октомврийски „инструментариум“ от мерки за справяне с тези високи цени на енергията, включително допълнителни начини за справяне с ценовия срив и анализ на сегашната ситуация.

Например, обсъжда се „доброволен механизъм“ за намаляване на потреблението на енергия, за да се „овладее потреблението“, каза Помпили пред журналисти в понеделник.

„Разбира се, това е дискусия, която трябва да се проведе във всяка държава-членка“, добави тя.

Наред с това се очаква да бъде представен механизъм, който да предложи на потребителите на енергия стимул да намалят потреблението си, нещо, което вече е направено от мрежовите оператори в ЕС в по-малък мащаб.

В моменти, когато търсенето на електроенергия изпреварва предлагането, на индустриалните оператори може да се предлагат финансови стимули да запазят производството, докато търсенето на енергия не спадне.

Този нов тласък за енергийна ефективност в светлината на войната в Украйна може да въведе рамка за целия ЕС, за да гарантира, че подобни схеми ще станат по-широко разпространени и дори могат да засегнат домакинствата.

„Вече мислехме за това, защото  е неразделна част от мерките, които искаме да въведем в средносрочен и дългосрочен план, именно за противодействие на нашата зависимост от Русия и други“, коментира  Помпили.

Германия ще създаде стратегически запаси от въглища и газ

Антония Коцева

Mоже да хареса още