Начало » ЕС ще разследва китайски доставки на медицински изделия

ЕС ще разследва китайски доставки на медицински изделия

by Toni
0 Коментар

Европейската комисия обяви в сряда, че е започнала разследване на дискриминация от страна на Китай срещу европейски компании на пазара на обществени поръчки за медицински изделия.

Разследването ще се проведе чрез Международния инструмент за обществени поръчки. Това е първият път, когато ще бъде използван инструментът, който влезе в сила през 2022 г.

„Доказателствата, събрани от Комисията, показват, че китайският пазар за доставки на медицински изделия постепенно е станал по-затворен за европейски и чуждестранни фирми, както и за продукти, произведени в ЕС“, се казва в изявление на Комисията.

ЕК обяви, че е принудена да използва този инструмент  заради „липса на задоволителни отговори или действия“ от страна на Пекин. Тя отбеляза, че се надява мярката да помогне за „промяна на баланса в търговските отношения между ЕС и Китай“.

Китайският износ на медицински изделия за ЕС се е увеличил повече от два пъти между 2015 г. и 2023 г., според данни на Комисията.

Новото разследване не е предизвикано от конкретно оплакване, а се случва след постоянни оплаквания, че фирмите от ЕС са били лишени от достъп до пазар на стойност десетки милиарди евро, научи Euractiv.

„За съжаление нашите многократни дискусии с Китай по темата бяха безплодни“, заяви европейският комисар по търговията Валдис Домбровскис. „Вярваме, че това разследване ще активизира нашия диалог и ще ни помогне да намерим взаимно приемливи решения“, добави той.

Комисията ще се консултира официално с китайските власти и други заинтересовани страни през следващите девет до четиринадесет месеца, след което ще представи констатациите си на Европейския парламент и Съвета.

Ако Комисията заключи, че е имало дискриминация, тя ще намали шансовете на китайски фирми да спечелят договори в ЕС. Резултатът от разследването може да доведе до пълна забрана на китайските фирми да участват в публични търгове на ЕС.

Търговското напрежение между ЕС и Китай нараства през последните месеци, а еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер обяви по-рано през април, че Комисията ще започне антисубсидийно разследване на китайските продажби на вятърни турбини  в ЕС.

То последва подобно разследване на ЕС на китайски електрически превозни средства, обявено от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен миналия септември.

Китай отговори през януари, като започна собствено антидъмпингово разследване на спиртни напитки , внасяни от ЕС.

euractiv.bg

Mоже да хареса още