Начало » Живата култура на ромите от Барселона

Живата култура на ромите от Барселона

by Toni
0 Коментар

8 април – Световен ден на ромите

Градският съвет на Барселона и Представители на Общинския съвет на ромите  са разработили програма от дейности за отбелязване на Международния ден на ромите, годишнината от провеждането на Световния ромски конгрес в Лондон на 8 април 1971 година.

Празникът, който има мото „Жива култура“, ще се реализира от 1 април до 14 април в различни квартали на града.

Програмата от събития започва във Вторник, на 4 април следобед. В 17:00 ч. в манастира Свети  Агустин ще се състои кръглата маса „Фламенко – попът на ромския  народ“. Поканени са различни експерти, които да анализират и обсъдят музикалното културно наследство на ромите. Те ще представят виртуалния музей на фламенко-попа.

Кулминацията на честването  ще бъде в четвъртък, 6 април

и ще започне сутринта с развяването на ромското знаме на балкона на кметството.

В 16, 30 часа на Plaza de Sant Jaume ще прозвучи ромския химн „Джелем, джелем”. На събитието ще присъстват  председателят на Общински съвет на ромите и окръжен съветник Жорди Рабаса, както и президента на асоциацията CampusRom, Франсиско Варгас.

От 17:00 часа ще заработят информационни пунктове на ромската култура и различни семинари, организирани от организации на Общинския съвет на Побле, (работилници по ромски език, румба, правене на кошници и др.). В 19 ч. ще започнат различни музикални изпълнения.

Между 1 и 14 април ще има информационни пунктове в различни квартали на града с

цел да направят  видима и известна на целия свят културата на ромите от Барселона, ценностите на разнообразната и жива ромска култура, която е част от културата на града.

5 април 2023 г. АДД

Mоже да хареса още