Начало » Ром е бил президент на Бразилия

Ром е бил президент на Бразилия

Той е създателят на новата столица на нацията: Бразилия

by Toni
0 Коментар

Той е създателят на новата столица на нацията: Бразилия

Бразилия създаде 100 крузадо с лика на Жоселино Кубичек

 Искам да се възползвам от този драматичен момент, който преживява Бразилия, в който някои безсърдечни бунтовници искаха да нарушат демократичната воля на гражданите на тази огромна страна, като нападнаха Националния конгрес, двореца Планалто — седалище на изпълнителната власт и Върховният съд,  да напиша тези редове – така започва своя разказ за Жоселино Кубичек евродепутатът Хуан де Диос Рамирес-Ередия Монтоя, испански ром, юрист и журналист.

Преди няколко години имах възможността да отида в новата столица на страната, за да участвам като лектор в конференция, организирана от университета в Бразилия, и там ми обясниха от първа ръка каква е фигурата на Жоселино Кубичек, първият ром, избран за председател на правителството след демократичната победа на изборите на 3 октомври 1955 г.

Той е избран с 36%, около 3 077 411 гласа. На второ място е военният Хуарес Тавора с 30% (UDN), следван от Адемар де Барос (PSP) с 26%. Вицепрезидентският пост е спечелен от Жоао Гулар, популярен като „Джанго“, член на бразилската Лейбъристка партия. Двамата бързо се разбират и не им отнема много време да намерят формула за управление на държавата. Но, както обикновено се случва във всички страни с нова демокрации, губещите не се примиряват и с част от армията,  организират заговор за сваляне на правителството. За щастие, другата част от армията застава на страната на новия президент, премахвайки всяка възможност за преврат.

Новината за президента с ромски произход не би трябвало да има особено значение, ако не беше изключителния факт, че той е представител на маргинализирано малцинство и достига най-високото ниво на власт в своята страна. Знаем, че Обама беше президент на Съединените щати точно както републиканеца Буш, или Клинтън,  демократа, преди него. Но Обама ще остане в историята, независимо от по-голямата или по-малката му ефективност начело на страната си, защото е черен. Същото важи и за Жоселино Кубичек, един от 800 000 до един милион бразилски роми, които живеят в страната с общо 215 милиона жители…

Кубичек произхожда от много бедно семейство, родителите му са роми – научаваме от  биографите на бъдещия президент. Роден е на 12 септември 1902 г. в град Диамантина, на щата Минас-Жерайс. Всъщност, бъдещето на сина си е предсказал и бащата Жоао Сезар де Оливейра, търговски пътник, когато получил от жена си Юлия Кубичек, чешка ромка, учителка, вестта за раждането на първата им рожба. Новината не се е разминала с подмятания от рода на  „Бъдещият президент на Бразилия се роди”. За жалост, Жоао Сезар не успява да види израстването на сина  си, само  две години по-късно той умира от туберкулоза..Бедността притиска осиротялото семейство, но с много труд, майката успява да осигури поне най-необходимото за отглеждането  на двете си деца. Тя настоява и да учат. Жоселино от детска възраст започва да помага на майка си и нито ден не престава да учи.

През декември 1921 г. Жоселино получава диплома за средно образование, а на следващата година постъпва във Федералния университет на. Минас Жерайс. Младият Жоселино няма пари,. неговите биографи разказват, че през 1921 г., за да се издържа, започва работа като асистент на местния телеграф.  Бил  само на деветнадесет години и учел по цял ден. Сутрин до 8 часа той работел с телеграфа. Макар и задлъжнял, успява да завърши образованието си през 1927 година.

По-късно, когато Жоселин, както го нарича семейството, започва работа като санитар в хирургическата клиника Санта Каза, жизненият му стандарт се повишава. Вече може да си позволява да излиза с приятели на кино или на партитата. На едно такова събитие среща Сара и двамата танцуват. Малко по малко те се влюбват един в друг. Следващата стъпка е да поиска ръката на Сара от Дона Луизиня, майка на девойката. Съвсем неочаквано, не среща отхвърляне

Вече лекар, той специализира урология и продължава обучението си в Европа, по-специално в Париж, Виена и Берлин. Завръща се в Бразилия през 1939 г. и отваря собствена практика. По-късно влиза в медицинския корпус на въоръжените сили на Минас Жерайс. По  време на въоръжените конфликти, от които страната страда, той е награден със златен скалпел като отличие за заслугите му по време на тези сблъсъци между конфронтираните групи. Неговите биографи разказват, че в болница, монтирана във влакови вагони, той оперира раната от куршум в черепа на войник, който оцелява без последствия. Като лекар, той се грижи за богатите в частния си кабинет, но не забравя и бедните в Санта Каза. В този момент, Жуселино има една амбиция: да стане част от Военната болница, сформирана от Густаво Капанема. Скоро той е назначен за завеждащ отделението по урология.

При такъв подем, за Кубичек не остава нищо друго,  освен да се заинтересува от политика.

Ж. Кубичек е смятан за един от най-уважаваните лидери на бразилската политическа сцена, един от най-предпочитаните президенти от бразилците.

Загива при пътен инцидент на 22 август 1976 г. в Резенде.

 

 15 февруари 2023, АДД

Mоже да хареса още