Начало » Законът на ЕС за храните се спъна в първата пречка

Законът на ЕС за храните се спъна в първата пречка

by Toni
0 Коментар

Оценката на въздействието на предложението за закон за устойчиви хранителни системи не е получила одобрение от борда за контрол на качеството на Европейската комисия, въпреки че не се очаква това да забави представянето на предложението.

Рамката, която се очаква през третото тримесечие на тази година, има за цел да ускори и улесни прехода към устойчиви хранителни системи.

Според източници в рамките на консултативната група за устойчивост на хранителните системи, която заседава в петък (12 май), оценката на въздействието върху закона е получила отрицателно становище от регулаторния контролен съвет, който осъществява независимия контрол на качеството в рамките на Комисията и съветва колегията на комисарите.

Притесненията се въртяха главно около това как рамката ще координира секторното и националното законодателство, както и въздействието на фрагментацията на законодателството за устойчивост и пропуските, коментира източник.

Въздействието на рамката на вътрешния пазар и върху различните варианти на политиката също бяха отбелязани като причина за безпокойство.

Според източника отрицателното становище значава, че проектодокладът трябва да бъде прегледан и представен отново на борда.

Очаква се той да бъде предаден в началото на юни, а второто становище се очаква в края на юни.

Не се очаква обаче отрицателното становище да повлияе на графика на предложението, според представителя на Комисията, присъстващ на срещата на консултативната група, Александра Николакопулу. Тя посочи, че предложението все още може да бъде публикувано през септември, при условие че следващото становище е положително.

Въпросът за времето е ключов, за да може предложението да мине преди изборите за ЕС през 2024 г. Източникът добави, че това е последната поредица от инициативи, отхвърлени от регулатора което е довело до известно „пренареждане“ на работата на Комисията.

Какво се очаква след това?

Комисията ще организира специален форум на заинтересованите страни през лятото, за да обсъди принципи и определения, въпреки че представителят заяви, че това не е консултация и следователно няма да забави подготовката на предложението.

Съвместният изследователски център на Комисията ще изслуша заинтересованите страни, за да се консултира за изискванията за устойчиви обществени поръчки.

Комисията също така предложи разяснение по отношение на етикетирането, което беше поставено в центъра на изтекъл проект на оценка на въздействието.

За Изабел Палиота, политически служител в Европейското бюро по околна среда, е „обезсърчаващо“ да чуе отрицателното мнение.

„Комисията трябва да се справи с публикуването на солидно предложение за Закон за хранителните системи. Без всеобхватна рамка, определяща ясна посока на движение за хранителните системи на ЕС, е трудно да си представим как могат да бъдат изпълнени основните ангажименти на „От фермата до трапезата“, каза тя, призовавайки Комисията да разгледа новата оценка „възможно най-скоро“.

Новината идва след като коалиция от участници в хранително-вкусовата промишленост, оглавявана от асоциацията на фермерите в ЕС COPA-COGECA и 30 други ключови представители на индустрията, обединиха усилията си, за да призоват за по-голямо участие в оформянето на закона в писмо, адресирано до Комисията, изпратено в петък.

Позовавайки се на притесненията от липса на решение, подписалите отбелязват, че като се има предвид сложността на рамката, има „ясна необходимост от правилна оценка на потенциалните свързани с нея разходи и на подкрепата за прехода“.

„Такава оценка не може да бъде направена без участието на всички играчи, участващи във веригата на стойността на хранително-вкусовата промишленост“, се казва в писмото, представено по време на консултативната среща.

euractiv.bg

Mоже да хареса още