Начало » Западен печат: Русия спира газа по принципа „разделяй и владей“

Западен печат: Русия спира газа по принципа „разделяй и владей“

by admin1
0 Коментар

В Европа се разраства енергийна битка, бърза се със замяна на руските горива
Белият дом обвини Русия, че „почти е превърнала енергийните доставки в оръжие“, пише „Гардиън“.

Изданието отбелязва, че американското президентство е осъдило решението на Москва да спре газа за Полша и България.
„За съжаление, това е вид стъпка, почти превръщаща енергийните доставки в оръжие, което ние прогнозирахме, че Русия може да направи в конфликта“, заяви пред репортери прессекретарят на Белия дом Джен Саки, цитирана от вестника.
„Затова от месеци работим с нашите партньори по света за разнообразяване на доставките на природен газ за Европа – за покриване на средносрочните нужди и заместване на количествата, които иначе биха дошли от Русия“.

Русия със спирането на газа за Полша и България може би върши работата на Запада вместо него, пише в редакционната статия „Индипендънт“.

Изданието отбелязва, че решението на Москва е направило нищожни криволичещите вътрешнополитически дебати в западните демокрации за това как и кога да се откажат от руските природни ресурси. То също така показва, че заради засегнато честолюбие руското ръководство е готово да прекъсне важен източник на приходи за военната си машина и да предприеме един такъв контрапродуктивен ход, продиктуван от гордост, която в случая е не на място, гордост, свързана с националната валута, посочва вестникът.

ЕС нарече спирането на газа от Москва „шантаж“, пише „Вашингтон пост“.

Изданието отбелязва, че не е ясно как ЕС ще се справи, ако се стигне до нови спирания на синьото гориво, и как ще избегне драстични повишения в цената му.

„Ню Йорк таймс“ коментира, че Русия е отговорила на западните оръжейни доставки за Украйна и санкциите срещу нея със спиране на газа за две европейски страни, което показва, че последиците от войната започват да отекват все по-силно.

Изданието също така отбелязва по отношение на развоя на военните действия в Украйна, че вчерашните взривове на територията на Русия близо до границата с Украйна са породили опасения, че войната може да се разрасне.

Спирането на руския газ дава тласък на надпреварата в Европа за намиране на нови енергийни доставки, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Изданието отбелязва, че според европейски представители Кремъл завърта кранчето на синьото гориво за Полша и България, за да предупреди останалите страни да не налагат ембарго и да не въоръжават Украйна.

Вестникът коментира, че на фона на военния конфликт, който бушува на украинска територия, в Европа се разраства енергийна битка, в която европейските страни бързат да заменят руските изкопаеми горива. „Уолстрийт джърнъл“ допълва, че в отговор на спирането на газовите потоци за Полша и България ЕС се е зарекъл да продължи с постепенното спиране на закупуването на руски газ да подкрепи засегнатите от руските контрамерки страни и да ускори преминаването към възобновяема енергия.

Цените на газа в Европа се покачиха стремглаво след спирането от „Газпром“ на доставките за Полша и България, пише „Файненшъл таймс“.

Изданието отбелязва, че руският енергиен гигант е заявил, че не е получил плащане в рубли, както изисква нов закон. В друг материал вестникът коментира, че мотивaцията на Русия за спирането на газа за Полша и България е принципът „разделяй и владей“.
/БТА/
Елка Василева

dnes.bg

Mоже да хареса още