Начало » Заради прокуратурата САЩ започват специална проверка на България за онлайн пиратството

Заради прокуратурата САЩ започват специална проверка на България за онлайн пиратството

by admin1
0 Коментар

САЩ ще проведат през 2022 г. специална проверка на България за това защо през последните 5 години не напредва в изпълняване на дадените обещание за преследване на случаи на онлайн пиратство и нарушение на интелектуалните права.

Това се казва в годишния Special 301 доклад на специалния представител по търговията (на практика министър за външната търговия на страната), като в него България е единствената от обхванатите над 100 държави, за която се прави проверка извън обичайния цикъл.

Целта на тази мярка е „да окуражи напредък по въпросите за интелектуалната собственост, предизвикващи загриженост“ чрез засилено сътрудничество и ангажиране с търговски партньори и други фактори, се обяснява каква е тази процедура. Резултатът може да доведе до подобряване или влошаване на оценката за конкретната страна преди да ѝ е дошло времето за преглед.

Описанието защо е задействана за България обаче не вещае подобряване на статута в доклада:

„В анализирания период държави като България (бел.ред. – в компанията на още 15 страни, сред които и две от ЕС, Нидерландия и Румъния) са имали високи нива на онлайн пиратство и отсъствие на ефективно прилагане на законите.

България, например, бе извадена от Списъка за наблюдаване през 2018 г. след обещанията ѝ да предприеме допълнителни стъпки за подобряване прилагането на мерки, включително приемането на практиката за събиране на доказателства, но след това напредъкът там спря.

Провалът във въвеждането на събиране на доказателства е основната причина за отсъствие на значителни и успешни съдебни преследвания в България на нарушения на интелектуалната собственост, както и за слабата борба с онлайн пиратството.

Българската прокуратура не е обвинила миналата година никого за нарушаване на копирайт правата, а година по-рано имаше само едно такова повдигнато обвинение.“

Именно затова извънредната проверка за България ще оцени дали страната е постигнала някакъв реален напредък по изброените проблеми.

За САЩ само пиратството на видео материали – филми, телевизионни програми, сериали… – струва на американската икономика поне 29.2 млрд. долара, показва доклад от юни 2019 г. Всяка година пропуснатите приходи са за 71 млрд. долара.

Тази година 7 от търговските партньори на САЩ са поставени в категорията за приоритетно наблюдение и в следващите 12 месеца ще бъдат специален обект на двустранни контакти. Ревизията за Украйна, сочена от десетилетия сред проблемните пазари, е замразена заради войната. Още 20 са в списъка „Под наблюдение“, сред които са Канада и Турция.

 

Mоже да хареса още