Начало » Заради Русия Финландия и Швеция са все по-близо до НАТО

Заради Русия Финландия и Швеция са все по-близо до НАТО

by admin1
0 Коментар

Финландия и Швеция са все по-близо до присъединяване към НАТО. Очаква се Хелзинки да изготви доклад за политиката за сигурност на страната този четвъртък (14 април) , който може да представлява ключова стъпка към бъдещото решение.

Очаква се новият доклад за политиката за сигурност да сложи началото на дискусии във финландския парламент дали страната да започне преговори за членство в алианса. Според премиера Санна Марин дискусиите могат да бъдат финализирани „преди средата на лятото“.

Ако има ясно мнозинство в подкрепа на членството в НАТО, се очаква правителството и президентът да вземат решение за потенциална кандидатура.

„Всичко показва, че правителството на Финландия ще реши да кандидатства за членство в НАТО. Никой не иска да говори за конкретни дати, но ако кажа, че това ще се случи в рамките на следващите два месеца, не мисля, че ще греша“, коментира Шарли Салониус-Пастернак, изследовател от Института за външна политика в Хелзинки.

Вътрешният дебат на финландските социалдемократи се очаква да се проведе в началото на май, след което на извънредно заседание на партийния съвет ще се реши дали ще подкрепят този ход.

Външният министър на Финландия Пека Хаависто каза по-рано тази седмица в Люксембург, че е „важно“ съседна Швеция да следва „подобен процес“.

„Ние обменяме информация през цялото време и да се надяваме, че ако вземем подобни решения, бихме могли да ги направим по едно и също време“, добави той.

Нарастваща подкрепа

Финландия и Швеция досега са провеждали политика на военна необвързаност. Но общественото мнение и в двете страни се промени значително след нахлуването на Русия в Украйна, а съюзниците и официалните лица от НАТО подкрепят присъединяването на двете страни.

Според ново проучване, поръчано от MTV в понеделник (11 април), 68% от финландците са готови да се присъединят към НАТО, а 75% вярват, че Финландия ще се присъедини към военния алианс до една година.

В Швеция, където населението традиционно беше непоколебимо за своята военна необвързаност, руската инвазия предизвика рязко нарастване на подкрепата за НАТО, като почти един от двама шведи вече подкрепя членство в НАТО, според проучване на Novus през март, проведено седмица след инвазията.

Шведският премиер Магдалена Андерсон каза миналия месец, че „не изключва по никакъв начин членството в НАТО“.

Напрежението между Русия и Швеция нарасна през последното десетилетие, а именно около остров Готланд, който е разположен в Балтийско море, по средата между руския ексклав Калининград и Санкт Петербург.

Руските служители многократно заплашваха и двете страни с „последствия“, ако решат да се присъединят към западния военен съюз. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди в понеделник, че разширяването на НАТО няма да донесе повече стабилност в Европа.

„Ние многократно сме казвали, че самият съюз е по-скоро инструмент за конфронтация. Това не е съюз, който осигурява мир и стабилност и по-нататъшното разширяване на алианса, разбира се, няма да доведе до повече стабилност на европейския континент“, посочи Песков.

Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг повтори, че съюзниците от алианса ще приветстват Финландия и Швеция, ако решат да се присъединят, но всяка подобна стъпка зависи от двете държави.

„Разбира се, те трябва да решат, но ако кандидатстват, очаквам, че 30-те съюзници ще ги посрещнат“, каза Столтенберг пред репортери в Брюксел.

Той обясни, че НАТО вероятно ще намери начини „да отговори на опасенията, които може да имат относно междинния период между кандидатстването и последната ратификация от съюзниците“. Столтенберг се позова на възможно руско отмъщение, преди двете страни влязат официално под пълната защита на НАТО. Очевидно е, че двете страни се нуждаят от потенциални гаранции за сигурност.

Думите му бяха повторени от Роб Бауер, ръководител на военния комитет на НАТО, който каза пред репортери във вторник (12 април), че алиансът не изключва възможността за приемане на нови членове, но каза, че в крайна сметка Финландия и Швеция трябва сами  да решат дали искат да се присъединят , предаде Ройтерс .

„Това е суверенно решение на всяка нация, която иска да се присъедини към НАТО, да кандидатства за членство, което те досега не са направили… Ние не принуждаваме никого да се присъединява“, каза Бауер.

Междувременно американски служители, цитирани от The Times, коментираха, че Швеция и Финландия биха могли да подадат молбите си през юни и да се присъединят към НАТО още това лято.

Финландия и Швеция са две от шестте страни, които са „партньори“ и имат принос към операциите на НАТО.

През последните месеци НАТО засили сътрудничеството, фокусирано върху сигурността в региона на Балтийско море, което включва политически консултации, обмен на информация за хибридна война и съвместни учения.

Като партньори на НАТО Финландия и Швеция бяха включени в засилен обмен на информация и стратегическа комуникация на фона на войната в Украйна.

Реално погледнато, единственото възражение може да дойде от новоизбрания премиер на Унгария Виктор Орбан, който би могъл да застане на пътя на техните стремежи към НАТО или да поиска нещо от военния алианс или ЕС в замяна на неговата подкрепа.

Служители на НАТО обаче смятат, че ако се стигне до взимане на решение, Орбан може да бъде принуден да го приеме.

„Трети начин“?

Финландският вестник Hufvudstadsbladet съобщи в неделя (10 април), че шведският министър на отбраната Петер Хултквист и шведските социалдемократи обмислят трети вариант – отбранителен съюз с Финландия, подкрепян от САЩ.

„Имах няколко разговора със шведските социалдемократи и знам, че те приемат този вариант сериозно“, каза финландският депутат и бивш външен министър Ерки Туомиоя. Позицията му беше повторена от премиера Марин в неделя по радио Suomi , макар и по-предпазливо.

„Сътрудничеството на НАТО прави възможно сътрудничеството с други страни, но не съществува система, която осигурява същите гаранции за сигурност като военния алианс“, подчерта Марин.

Тя нарече дискусията около шведско-финландския военен алианс „добра и аналитична“, като добави, че „ако се присъединим към НАТО, няма да е лесно да напуснем отбранителния алианс“.

Русия заплаши с „военни и политически последствия“, ако Швеция и Финландия влязат в НАТО

Alexandra Brzozowski and Charles Szumski

Mоже да хареса още