Начало » Ивайло Мирчев заподозря президента в целенасочен саботаж за влизането на България в еврозоната

Ивайло Мирчев заподозря президента в целенасочен саботаж за влизането на България в еврозоната

by Toni
0 Коментар

Депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Ивайло Мирчев заподозря президента Румен Радев в целенасочен саботаж на усилията на България за влизането в еврозоната. Съмненията си Мирчев изрази с публикация във „Фейсбук“ като ги отдава на разликата в бюджетния дефицит за 2023 г.

Той припомня, че през април миналата година служебният кабинет на Румен Радев, воден тогава от Гълъб Донев, внесе в парламента проект на бюджет за 2023 г. с дефицит 6.4%. Още тогава финансовият министър Росица Велкова посочи, че ако бъде приет „категорично това ни отдалечава от всякакви перспективи пред влизането на България в еврозоната“.

Няколко месеца по-късно кабинетът „Денков-Габриел“ успява да стопи дефицита до 2.2%, посочва Мирчев, базирайки твърдението си на съобщение от финансовото министерство, публикувано във вторник вечерта (2 януари). Според него по неокончателни данни държавният бюджет за изминалата 2023 година се очаква да приключи с дефицит от 2.2 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП), оценен по методологията на европейската система от национални и регионални сметки.

Според Мирчев разликата в дефицита води до извода, че Радев целенасочено саботира усилията за влизане в еврозоната, определяйки дефицит, с който би отпаднала всякаква възможност да приемем еврото (максималният допустим е 3%).

Миналата седмица министърът на финансите Асен Василев обяви, че очаква до средата на 2024 г. България да е покрила всички изисквания за присъединяване към еврозоната, като с това получи одобрение за началото на по-следващата година.

dnevnik.bg

Mоже да хареса още