Начало » Избирателната активност в областите у нас

Избирателната активност в областите у нас

by Toni
0 Коментар

ЦИК обяви края на изборния ден в страната в 21:00 часа. „За“ приемането на решението гласуваха 15 от 15 присъстващи членове на ЦИК по време на заседанието на комисията, което може да се следи онлайн на сайта ѝ.

Бургас

С 38,49 на сто избирателна активност приключи изборният ден в Бургаско. Към 20:00 часа гласувалите са 138 628 от имащите право на глас в областта 360 153, съобщиха от Районната избирателна комисия в Бургас.

Най-активни са били гласоподавателите в община Руен. Там са гласували 48,14 процента. Най-ниска е активността в община Камено – 28,76 на сто.
В Бургас са гласували 39,22 процента от имащите право на вот днес.

Благоевград

Изборният ден в област Благоевград приключи, съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Благоевград Антоанета Богданова.
От Областна администрация – Благоевград съобщиха, че избирателната активност в област Благоевград в края на изборния ден е 38,97 процента. По данни от официалния сайт на Централната избирателна комисия към 20 часа на предходните парламентарни избори от 2 октомври 2022 г. избирателната активност в област Благоевград е била 37,27 процента.

Най-висока е избирателната активност в днешния ден в община Белица, където към 20 часа е 60,77 процента, следвана от община Симитли с 60,58 процента и община Якоруда с 59,53 на сто.

Сливен

В област Сливен всички секции са приключили работа, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия (РИК) – Сливен Даниела Василева. Не е имало удължаване на изборния ден, нито струпване на хора пред секциите.

В една секция в сливенското село Гергевец е преустановено машинното гласуване, защото устройството не пускало бюлетина.

Над 50 жалби са получили в РИК днес, част от тях са за машини, които дават дефект, паравани, които не отговарят на изискванията, непозволена агитация от кметове на населени места и др.

Изборният ден започна с неявяване на голям брой членове на секционни избирателни комисии, част от които бяха заменени. Останаха и секции с непълен брой членове.

От полицията съобщиха, че денят е преминал спокойно. Задържани са двама души, заподозрени в търговия с вот.

Варна

Изборният ден във Варна приключи, съобщи председателят на РИК в града Велин Жеков. По неокончателни данни активността към 20:00 часа е 41,82 процента.
Най-много избиратели са гласували в община Аврен. Там до урните са отишли близо 47 процента от хората с право на глас. Най-ниска е активността в Белослав – около 30 процента.

Жеков уточни, че в около 60 секции днес е имало проблеми с машините и отпечатването на бюлетините от тях. По думите му в близо 10 от комисиите дефектите са били сериозни и се е преминало изцяло към гласуване с хартиени бюлетини.

Председателят на РИК допълни, че е направен тест на сайта за видеонаблюдение и не е констатиран случай секционните комисии да не спазват правилата.
Областният управител на Варна Марио Смърков изрази задоволство, че изборният ден е преминал спокойно. Той изрази благодарност към всички, допринесли за добрата организация на вота.

Активността във Варненския регион на предишните предсрочни парламентарни избори през октомври 2022 г. беше малко по-ниска – 40,65 на сто. През юли 2021 г. своя вот за избор на народни представители дадоха 42,94 процента от хората с право на глас в областта. През ноември 2021 г. активността падна на 39,69 на сто.

Плевен

Изборният ден във всички секции на територията на област Плевен е приключил към 20:30 часа. Това съобщи Ярослав Димитров, председател на Районната избирателна комисия (РИК).

Няма данни за възникнали сериозни инциденти, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Плевен. Оттам добавят, че е създадена необходимата организация за охрана при транспортирането на книжата и материалите от изборите до Районната избирателна комисия. Звената „Български документи за самоличност“ в област Плевен са издали от 28 март до днес 26 удостоверения, от които в изборния ден 14.

По-рано от полицията съобщиха за един задържан по подозрение за купуване на гласове в Плевенска област. Той е на 68 години от село Горни Дъбник и е с мярка за задържане до 24 часа.

Към момента няма данни за избирателната активност към 20:00 часа. Припомняме, че към 16:00 часа избирателната активност бе 23,86 процента. Подадените в РИК в Плевен жалби за нарушения на изборния процес са шест, публикувани на сайта на комисията. От тях четири са обявени за неоснователни.

Кюстендил

Приключи изборният ден в Кюстендилска област, каза председателят на Районната избирателна комисия (РИК) – Кюстендил Венцеслав Механдийски. Не е обобщена обаче справката за окончателния брой на избирателната активност.

От Областната дирекция (ОД) на МВР в Кюстендил посочиха, че изборният ден в областта е завършил в спокойна обстановка. В областната дирекция не са постъпили сигнали за сериозни инциденти. Създадена е и организация за транспортирането на изборните материали от секционните избирателни комисии до РИК – Кюстендил.

В сектор „Български документи за самоличност“ (БДС) – ОДМВР и в районните управления на областта са издадени общо 18 удостоверения на граждани, чиито документи са били изгубени, повредени или с изтекъл срок на валидност, за да могат да упражнят правото си на глас.

В седмицата преди изборите за Народно събрание в сектор БДС – ОДМВР Кюстендил са издадени по ускорена процедура и връчени на граждани от областта 309 лични карти, уточниха още от там.

Добрич

Районната избирателна комисия в Добрич обяви край на изборния ден в 20:28 часа, гласи съобщение в сайта ѝ.

Към 20:00 часа правото си на глас са упражнили 54 308 лица, или 31,48 процента от пълнолетните жители на областта, което е с 1,41 пункта повече спрямо вота на 2 октомври миналата година.

Най-висока се е запазила избирателната активност в община Шабла – 34,89 на сто, а най-ниска – в община Тервел с 24,83 процента. В областния център до урните са отишли 26 898 гласоподаватели от общо 80 827, или 33,28 на сто, което е с 1,2 пункта повече от предходните избори. Избирателната активност в останалите пет общини към 20:00 часа е както следва: Добричка –32,66%, Балчик – 31,31%, Крушари – 30,67%, Каварна – 30,09% и Генерал Тошево – 29,41 процента.

Днес право на глас имаха общо 172 490 жители на Добрички изборен район, или с около 900 по-малко спрямо 2 октомври м.г.

Шумен

Всички избирателни секции в Шуменско са приключили работа, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР.  Това потвърди за БТА зам.-председателят и говорител на Районната избирателна комисия (РИК) Мариела Иванова.

Заради проблем с машините в избирателни секции в селата Развигорово, Единаковци, Каменяк, Длъжко в община Хитрино, както и за секция номер 34 в шуменския квартал „Дивдядово“, днес бе взето решение там да се гласува с хартиени бюлетини, отбеляза Иванова.

По думите ѝ в РИК-Шумен днес са постъпили два сигнала. Единият е оставен без уважение, а в момента се проверява друг – за липсата на указателни табели за секция в болницата в областния град.

Охраната на полицията продължава до предаването на изборните материали до РИК – Шумен. Не са получавани сигнали за нарушения на изборния процес и обществения ред в областта днес, отбелязват от пресцентъра на ОД на МВР.

Автомобилите, транспортиращи бюлетините и протоколите от изборните места до РИК, ще бъдат охранявани от пилотиращи автомобили на полицията. Създадена е организация за охрана на помещенията по време на предаване на изборните материали от секционните избирателни комисии в Районната избирателна комисия след приключване на изборния ден. Полицейски автомобил ще съпроводи изборните материали от РИК – Шумен до ЦИК, допълват от пресцентъра на полицията в областния град.

Търговище

Изборният ден в област Търговище приключи. Затворени за гласуване са всичките 265 секционни избирателни комисии, разкрити в петте общини на областта. Продължава работата на членовете на СИК, каза за БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) адвокат Диана Игнатова.

В 28-и МИР – Търговище денят премина в спокойна обстановка. В РИК в края на деня има подадени още два сигнала за „присъствие в изборното помещение на кмета и зам.- кмета на с. Стеврек“ и за „наличие на кабина, вместо параван, в секция 282400011 в община Попово“. И на двете места са изпратени за проверка членове на РИК от различни партии. Не са установени нарушения на Изборния кодекс, каза адвокат Игнатова.

В две секции – в Търговище и в село Дългач, машинното гласуване бе преустановено и се премина изцяло към хартиен вот.

Видин

Районната избирателна комисия (РИК) обяви в 20:30 минути изборния ден във всички 254 секции в Пети видински избирателен район за приключил. Това съобщи Даниел Боянов, председател на РИК Видин. Той допълни, че изборният ден е приключил без нарушения и е протекъл в спокойна обстановка.

Днес правото си на глас са упражнили 31 153 избиратели, което представлява 37,57 на сто от имащите право на глас 82 919 гласоподаватели, каза още Боянов. За сравнение на парламентарния вот на 2 октомври м.г. гласуваха 29 727 избиратели, което представляваше 35,71 на сто от имащите право на глас 83 234 гласоподаватели, показа справка в официалната страница на Районната избирателна комисия. На приключилите днес избори активността на избирателите е по -висока от тази за 48-ото Народно събрание с 1,86 на сто.

Най-висока е била активността в община Бойница – 58,25 на сто, над 55 на сто от избирателите са гласували в общините Брегово (55,43%) и Макреш (54,55%), над 50 процента са гласували в Грамада – 54,01%, Ружинци – 51,78%, Чупрене – 51,51% и Ново село 50,72%. Най-ниска е избирателната активност в община Видин – 32,22 на сто.

Пазарджик

Изборният ден в Пазарджишка област приключи във всички 369 секции, съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Антони Върбев.
Избирателната активност в региона е 34,73 процента, което с 1,2 на сто повече от предишните парламентарни избори, когато е била 33,53 на сто.

Днес правото си на глас в Пазарджишко са упражнили 81 846 избиратели от общо 235 657 имащи право на вот.

Най-активни са жителите на община Сърница, където до урните са отишли 64,34 процента от гласоподавателите. Следват община Батак – 48,91 на сто и община Белово – 41,64. Най-ниско участие във вота е отчетено в община Пещера – малко под 31 процента.
В областния център избирателната активност е 31,61 на сто.

През днешния ден в РИК – Пазарджик са постъпили 17 жалби и сигнали. Част от тях са свързани с параваните в „тъмните стаички“ и издаването на дефектна бюлетина от машините за гласуване. Две жалби са уважени и са предприети съответните действия за отстраняване на нередностите.

В общо осем секции в областта се премина на гласуване с хартиена бюлетина поради неизправности в машините. Пет от тях са в община Септември, две – в община Брацигово и една – в община Пазарджик.

В 349 секции в областта са разположени устройства за видеонаблюдение на отчитането на бюлетините.

От страна на РИК е създадена организация за приемането на протоколите на два потока – един за община Пазарджик и един за останалите 11 общини. Целта е да не се допусне струпване на членове на секционни комисии пред сградата на община Пазарджик и да се оптимизира работата на РИК.

Ловеч

Изборният ден в Ловешка област приключи във всички 263 секционни избирателни комисии (СИК), съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Валентина Недялкова. По думите ѝ днешният ден е преминал спокойно, без сериозни нарушения на изборния процес.

По данни на прокуратурата е образувано едно досъдебно производство за купуване на гласове в Ловешко. Няма задържани, извършват се процесуално-следствени действия.

В Областната администрация, където се намира РИК – Ловеч, вече се очакват и първите протоколи.

От областната дирекция на МВР в Ловеч съобщиха още, че изборният ден е преминал спокойно. Над 400 служители на МВР се грижиха за реда и нормалното протичане на вота в Ловешка област.

В днешния ден са издадени шест удостоверения за гласуване на граждани без валидни документи за самоличност, желаещи да упражнят правото си на глас.
Гласоподавателите в областта избираха четирима народни представители от общо 120 кандидати, издигнати от 14 политически партии, седем коалиции и един инициативен комитет.

Смолян

С 43.51 процента избирателна активност приключи изборният ден в област Смолян, съобщи председателят на РИК – Смолян Росица Чакърова.  В общините Борино, Рудозем и Мадан са гласували над 50 на сто от избирателите. В община Смолян са упражнили правото си на вот 39.82 процента.

Пет жалби и сигнали от политически партии и коалиции са внесени в РИК в деня на вота.  Една от жалбите, отнасяща се за твърдения за неправомерна агитация в община Доспат е препратена към Районната прокуратура в Смолян.

Разград

Изборният ден в област Разград приключи с избирателна активност от 33,24 процента, съобщиха от областната администрация. Правото си на вот са упражнили 43 721 гласоподаватели. За сравнение изборният ден през октомври миналата година приключи с избирателна активност от 32,26 на сто. До урните тогава отидоха 42 724 избиратели от общо имащите право на глас 132 454 жители на областта.

Най-висока на днешните избори е активността в община Лозница, където делът на гласувалите е 40,23 на сто. Най-нисък е процентът на упражнилите правото си на глас в община Разград. Там до урните са отишли 29,90 на сто от избирателите. В община Исперих активността е 34,39 на сто. Правото си на глас в община Кубрат са дали 33,79 процента от избирателите. Изборният ден в община Завет приключи с активност от 33,86 процента. В община Самуил вота си упражниха 40,18 на сто от гласоподавателите, а в община Цар Калоян бюлетина пуснаха 31,39 процента от имащите право на вот. Броят на избирателите в област Разград е 131 548. Те имаха право да упражнят гласа си в разкритите 227 секционни комисии.

Председателят на Районната избирателна комисия Жоро Чобанов каза, че изборният ден е протекъл сравнително спокойно, без съществени нарушения. Получени са шест жалби и сигнали за нарушения, като повечето от тях са оставени без уважение.

От Областната дирекция на МВР в Разград съобщиха, че през изборния в полицията са постъпилите осем сигнала за изборни нарушения. Всички са отработени и материалите са изпратени по компетентност в прокуратурата.

Враца

РИК Враца обяви край на изборния ден във врачанско. „Нямаше закъснение при затварянето на секционните избирателни комисии, нямаше опашки за гласуване след 20 часа пред секциите. До момента само от 71-ва СИК се обадиха, че не са успели да стартират видеонаблюдението. От Информационно обслужване са отишли да съдействат и да отстранят проблема“, обясни говорителят на РИК Враца Силия Иванова. Тя обяви, че избирателната активност към 20 часа за област Враца е 38,93 %. За сравнение на предишните парламентарни избори на 2.10.2022 г. активността е била 36,67 %.

По общини активността е следната:

Борован – 49,28 %
Бяла Слатина- 47,04 %
Враца – 37,22 %
Козлодуй – 38,33 %
Криводол – 42,73 %
Мездра – 40,19 %
Мизия – 39,80 %
Оряхово – 35,07 %
Роман – 45,28 %
Хайредин – 39,56 %

Перник

Избирателната активност към 20:00 часа в 14-и Многомандатен избирателен район (МИР) – Перник е 40,5 процента. Това съобщиха от Районната избирателна комисия (РИК).

Жителите на областта, упражнили правото си на глас днес, са 42 900. На парламентарния вот през миналата година активността към този час е била 38,7 процента или 41 256 гласували.

Най-висока е активността в община Ковачевци – 68,2 процента, следвана от Земен – 57,5 процента; Брезник – 41,9 процента; Трън – 40,6 процента; Перник – 39,9 процента. Най-ниска е активността в община Радомир – 38,7 на сто.

Изборният ден в Пернишко е приключил без нарушения и инциденти, коментираха от Областната дирекция на министерство на вътрешните работи (ОДМВР). От структурата са създали необходимата организация за транспортирането и охраняването на изборните книжа, и материали от секционните избирателни комисии до РИК. От полицията са в готовност и за ескортиране на бюлетините до ЦИК.

Шест удостоверения са издадени от звено „Български документи за самоличност“ към ОДМВР в областния град. Общият брой на документите от началото на седмицата до днес е дванайсет.

В 14-и МИР – Перник, който обхваща шест общини, кандидатите за народни представители са 108 и са представители на 21 партии и коалиции. Те се състезават за четири места в Народното събрание.

Русе

Изборният ден в Русенско приключи спокойно и без съществени нарушения, съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Русе Милена Хинкова.

По думите ѝ членовете на секционните комисии все още броят бюлетините. „Вече минаха по-малките секции, които нямат грешки. Сега очакваме членовете на по-големите секции. Една от причините за бавното приключване е противоречивите указания по какъв начин да бъдат допускани избирателите да гласуват заради проблемите с машините, които отпечатваха дефектни, намачкани или срязани бюлетини“, обясни Хинкова.

„Ако всичко е нормално, вероятно окончателни резултати ще има в края на утрешния ден“, каза Хинкова.

Първите чували с бюлетини от големите секционни избирателни комисии пристигнаха в мултифункционалната зала „Арена Русе“ към 21:00 часа.

Председатели на секционни избирателни комисии коментираха, че са се справили два пъти по-бавно с обработката на протоколите и с приключването на изборния ден в сравнение с предходните избори.

Председателят на секционна комисия в Русе Анислав Яков заяви, че в секцията изборният ден е протекъл нормално. Гласували са 185 избиратели от общо около 720. „Нямаше проблеми, но броенето на бюлетините ни забави два пъти повече в сравнение с предишните избори“, коментира Яков.

Нели Петкова – секретар на друга секционна избирателна комисия в крайдунавския град, обясни, че броенето на бюлетините ги е забавило много – почти два пъти в сравнение с предишните избори. В тяхната секция от 739 избиратели са гласували 129.

Милена Хинкова каза, че през деня е имало сигнал за агитация в няколко села в областта, като той е препратен към прокуратурата.

Областният управител на Русе Анатоли Станев заяви, че изборният ден е приключил нормално и спокойно. „По данни на Русенската окръжна прокуратура днес няма образувани досъдебни производства, няма задържани лица и няма повдигнати обвинения“, каза Станев.

Регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева каза, че изборният ден е преминал в спокойна обстановка. Не са регистрирани сериозни нарушения на обществения ред, произшествия или инциденти.

Служителите от звената на сектор „Български документ за самоличност“ при областната дирекция на МВР в Русе са издали общо 13 удостоверения за гласуване и са връчили 16 лични карти.

Монтана

До края на изборния ден в област Монтана са гласували 42,80 на сто от избирателите – 50 706 души от общо 118 471 имащи право на глас, съобщиха от Районната избирателна комисия в Монтана.

Най-висока избирателна активност са проявили жителите на най-малката община от региона Георги Дамяново – 62,29 на сто, следват Чипровци – 59,65 на сто, Брусарци – 58,64 на сто, Бойчиновци – 47,74 на сто, Медковец – 47,54 на сто, Вълчедръм – 47,37 на сто, Якимово – 45,94 на сто, Вършец – 45,45 на сто, Монтана – 41,00 на сто, Берковица – 39,28 на сто и Лом – 37,80 на сто.

В сравнение с последните парламентарни избори на 2 октомври 2022 година активността в област Монтана се е увеличила с 2,7 на сто.

dariknews.bg

Mоже да хареса още