Начало » Израелската армия е унищожила сгради и инфраструктура в университета „Ал Азар“ в град Газа

Израелската армия е унищожила сгради и инфраструктура в университета „Ал Азар“ в град Газа

by Toni
0 Коментар

Продължават сраженията в южните части на Ивицата Газа като министерството на здравеопазването съобщи, че близо 17 500 са загиналите от палестинска страна. На този фон Съветът за сигурност на ООН ще обсъди искането на генералния секретар Антониу Гутериш за резолюция за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“.

Съветът за сигурност на ООН се събра, за да гласува внесената от Обединените арабски емирства проекторезолюция, призоваваща за незабавно хуманитарно примирие в Ивицата Газа. Генералния секретар на ООН Анотниу Гутериш окачестви ситуацията в анклава като хуманитарен кошмар и подчерта, че много райони са недостъпни, а цивилните не са ефективно защитени:

„Призовавам Съвета да не пести усилия и да настоява за незабавно хуманитарно примирие, за да се защити цивилното население и спешно да се достави животоспасяваща помощ“, посочи Гутериш.

По-рано и американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че Израел не прави достатъчно за защитата на палестинските граждани:

„Има разминаване между намерението да бъдат защитени цивилните и действителните резултати, които виждаме на място“.

Израелската армия е унищожила сгради и подземна инфраструктура в университета в град Газа, използвани от „Хамас“ за терористични цели, съобщи говорителят на израелските сили за отбрана Даниел Хагари. Открити са също експлозиви, ракетни части и гранатомети.

Продължават сраженията и бомбардировките в района на град Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа. Според Червения полумесец десетки са били ранени при израелска въздушна атака в близост до болницата на града.

Вследствие на израелски бомбардировки пожари са обхванали много сгради в бежанския лагер Джабалия в северната част на Ивицата. Израелски танкове са се насочили към центъра на лагера, в който са намерили подслон 15 хиляди души.

Mоже да хареса още