Начало » Има съмнения за ядрени бойни глави на борда на потъналия кораб „Москва“

Има съмнения за ядрени бойни глави на борда на потъналия кораб „Москва“

Експерти настояват България да поиска обяснение по въпроса

by admin1
0 Коментар

Все още има много въпросителни относно потъването на кораба „Москва“ – перлата в короната на руския флот. Кремъл твърди, че човешка грешка и буря са причинили загубата на плавателния съд, докато Украйна казва, че нейните ракети са потопили кораба.

Все още не е напълно ясно коя от двете версии е истина и коя – измислица.

Появиха се обаче съмнения, че „Москва“ може да е носил ядрени бойни глави на борда си.

Украинският индустриален портал Defense Express съобщава, че крайцерът „Москва“ може да има ядрени бойни глави. Крайцерът Москва носи 16 ракети Р-1000 Вулкан, които могат да бъдат въоръжени с ядрени бойни глави с мощност до 350 килотона. Не е ясно обаче дали ядрени бойни глави винаги присъстват в инсталацията или те се поставят там само по специална поръчка.

Крайцерът „Москва“ е част от силите за постоянна готовност на Черноморския флот, така че трябва да може бързо да излиза в открито море за изпълнение на бойни задачи. Презареждането на бойните глави на ракетата P-500/1000 е трудоемка задача и трябва да се извършва само в базата.

В момента не е известно съотношението на броя на ядрените бойни глави към конвенционалните бойни глави на руските крайцери.

Освен това крайцерът може да носи и други ядрени оръжия – ракети за системата Fort, която е корабен аналог на С-300. По съветско време няколко от тях редовно са били на борда на 64 ракети от тази система.

Според Defense Express в краткосрочен план няма риск от възможна експлозия на тези ракети в случай на потъване на крайцера. Както подчертава порталът, в момента има около 10 ядрени реактора, около 10 торпеда и около 20 балистични ракети на дъното на моретата и океаните, повечето от които се озоват там в резултат на аварии на съветски кораби, случили се от 60-те години на миналия век до 1980-те години.

Мхайло Самус, директор на военен мозъчен тръст в Лвов, Андрий Клименко, редактор на Black Sea News, и украинският вестник Defence Express предупредиха днес, че „Москва“ е проектирана да носи ядрени бойни глави, които биха могли да се монтират в носовата част на свръхзвуковите ѝ ракети Р-1000, предназначени за унищожаване на американски самолетоносачи.

На борда на „Москва“ може да е имало ядрени бойни глави – две единици“, каза Самус, а Клименко призова другите черноморски държави – Турция, Румъния, Грузия и България – да настояват за обяснение – къде са тези бойни глави, къде са били те, когато боеприпасите са се взривили.

Нели Христова
dnes.bg

 

Mоже да хареса още