Начало » Индийска актриса спечели награда в Кан с роля в български филм

Индийска актриса спечели награда в Кан с роля в български филм

by Toni
0 Коментар

Индийската актриса Анасуя Сенгупта взе награда в Кан с ролята си във филма на българския режисьор Константин Божанов „Безсрамните“ (The Shameless). Тя получи отличието за най-добра актриса в секцията „Особен поглед“ на филмовия фестивал. Новината съобщи Константин Божанов във фейсбук профила си. Сенгулпта е първата индийка, спечелила голямата награда за актьорско майсторство в 77-годишната история на фестивала, пише пресата в родната ѝ страна. Тя посвети наградата си на световната куиър (събирателно название за всички идентичности, които не са хетеросексуални) общност.

Филмът разказва историята на две жени в Индия, които трябва да защитят любовта си. Ренука (в ролята Анасуя Сенгупта) е принудена да бяга от полицията заради убийство, като намира убежище в бордей в малко градче в Северна Индия. Там тя започва забранен романс със 17-годишната Девика (в ролята Омара Шети), която е обречена от своята майка да изкарва прехраната си с проституция.

В интервю, публикувано на официална страницана фестивала в Кан, Божанов споделя, че започва да снима историята през 2014 г. Подбирането на актьорския състав обаче се оказал труден процес. Божанов коментира, че макар да е преслушал и други актьори за ролята на Ренука, все се връщал към образа на Анасуя Сенгупта. „Не беше само външният ѝ вид, а и отношението ѝ. Знаех, че тя е се занимава предимно със сценография, въпреки това рискувах и я попитах дали се интересува от ролята“, разказва режисьорът. Оказало се, че тя има интерес.

„Много исках да правя филми, но не знаех как, затова започнах да пиша разкази. Аз съм самоук режисьор“, разказва още Божанов в интервюто.

Първият му пълнометражен филм „Авé“ („Ave“) е заснет през 2011 г. Сюжетът, базиран на история за хероиново зависими, има световна премиера в Кан, след което печели Наградата за млад талант в Хамбург, Специална награда на журито от кинофестивала в Сараево и отличие от Международната федерация на филмовите критици (International Federation of Film Critics).

През 2017 г. Божанов заснема втория си филм „И после светлина“ („Light Thereafter“) с участието на ирландския актьор Бари Кеоган.

Mоже да хареса още