Начало » Какви са ползите от електронните бележки за отсъствия на учениците?

Какви са ползите от електронните бележки за отсъствия на учениците?

Пламена Николова, НМД: България е уникална държава на бележките. Не се гарантира, че няма да има злоупотреби

by Toni
0 Коментар

Близо 40 000 са издадените от лекари електронни извинителни бележки за отсъствия на ученици през първите две седмици от началото на учебната година. Средно на ден се генерират над 5000 бележки. Това показват данните за гратисния период, в който отсъствия се извиняваха и с документ на хартия. От 1 октомври бележките са само в електронен формат.

„Не виждам какъв е смисълът. Детето като се разболее, пак го водиш на преглед, на лекар. Дали хартиена или електронна – посещаваш лекарския кабинет, когато детето ти е болно„, коментира майка на две деца от Ямбол.

„С електронните бележки контролът ще бъде много по-голям„, смята друг жител на града.

Директорите на ловешки училища потвърждават, че системата работи и изразяват очакване да се прекратят злоупотребите с бележки, особено при по-големите ученици.

Системата извинява отсъствията автоматично, което улеснява класните ръководители.

Крайно време беше тези извинителни медицински бележки да бъдат направени в този електронен вариант, изтъква Венцислав Георгиев, директор на Природо-математическата гимназия в Ловеч. Няма проблем с обработката на електронните бележки, допълва той. По думите му „хартиената бележка може и да се загуби„.

Съмненията в началото бяха дали учителите ще могат да виждат всичко, което пускаме, отбелязва д-р Велислав Тодоров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Ловеч.

„На практика няма нищо невъзможно. Но издаването на ученическа бележка си е официален документ. Не би трябвало да се допуска“, коментира д-р Тодоров, запитан ще има ли практика електронни бележки да се издават след молба по телефона.

Самата бележка не може да се издава със задна дата, но в нея може да се опише, че детето е болно например от два дни и следва да се извинят отсъствията му със задна дата, уточнява общопрактикуващият лекар.

„Мен лично нито ме улеснява, нито ме затруднява. Болните деца са си болни деца, документите са си документи.“

Есенните вируси са си в ход, но няма нищо страшно и невиждано, декларира д-р Тодоров относно отсъствията на учениците.

Министерствата гарантират, че училището вижда само името на детето и броя на дните с отсъствия, без чувствителната медицинска информация, казва Пламена Николова от Националната мрежа за децата.

„Може би част от пациентите – родителите и децата предполагат, че ще звънят на личния лекар, ще се генерира амбулаторен лист без преглед и той ще отива директно в училището. От гледна точка на училището това наистина е голямо облекчение. Но не виждам смислена промяна как се гарантира нещо относно т.нар. злоупотреби. Винаги са се генерирали фалшиви бележки.“

Родителят и сега получава по електронен път съобщение за отсъствията на детето, подчертава още тя.

„Големият въпрос е доколко изобщо има смисъл от тези бележкиБългария е уникална държава на бележките и администрацията. В другите държави не се практикува такова натоварване – както на здравната система, така и на администрацията на училището. Когато детето има банален здравословен проблем за няколко дни, училището комуникира с родителя. Няма такова свръхнатоварване на доболничната помощ за всяко вирусно състояние, температура, хрема или неразположение да се посещава лекар непременно – то до голяма степен е излишно“, коментира Николова в предаването „Хоризонт до обед“.

По думите ѝ „като общество трябва да си зададем въпроса имаме ли нужда от тези бележки, те добавят ли някаква стойност“.

Mоже да хареса още