Начало » Как феминизмът стана гореща тема на президентските избори в Южна Корея

Как феминизмът стана гореща тема на президентските избори в Южна Корея

Яростна тълпа се събра в центъра на Сеул миналия месец, за да протестира срещу политиката на човек, който дори не е на власт.

by Toni
0 Коментар

Размахвайки табели и носещи бели пояси, украсени с думите „Гласувайте за жени“, те обвиниха кандидата за президент Юн Сук Йел, че се опитва да апелира към антифеминистките, за да съберат подкрепа преди изборите.
„Ти не заслужаваш да бъдеш кандидат за президент, Юн“, скандираха предимно жени. „Махай се.“
Протестът подчерта колко разгорещена е войната между половете в Южна Корея преди президентските избори в страната на 9 март, като и двамата водещи кандидати се намесиха в въпроса, за да спечелят младите избиратели, които са все по-раздвоени по полов признак.
Изправени пред свръхконкурентен пазар на труда и рязко покачващи се цени на жилищата, антифеминистките твърдят, че опитът на страната да се справи с неравенството между половете се е отклонил твърде далеч в полза на жените. Междувременно феминистките посочват широко разпространеното сексуално насилие в страната, затвърдените очаквания за пола и ниското представителство на жените в заседателните зали и в политиката като примери за това как дискриминацията срещу жените все още е широко разпространена.

Проучванията показват, че все по-голям дял от младите мъже се противопоставят на феминизма – и консервативният кандидат и политически новак Юн се опитва да спечели тяхната подкрепа. Той обещава да премахне Министерството на равенството между половете и семейството, което според него е несправедливо към мъжете, и да вдигне наказанието за фалшиво докладване на сексуални престъпления. CNN се обърна към офиса на Yoon за коментар относно политиките му за пола, но не получи отговор.
Междувременно либералният кандидат Ли Дже-мюнг от действащата Демократическа партия се опита да постигне по-балансиран тон. Той казва, че дискриминацията срещу мъжете е погрешна – очевидно наклон към възгледите на антифеминистките мъже – но също така обеща да намали разликата в заплащането на половете.

Той казва, че ще запази министерството на пола, но ще промени корейското му име, така че вече да не включва думата „жени“. Но през последните няколко дни на изборите той изглежда е приел, че няма да спечели гласовете на младите мъже и активно ухажва онлайн феминистките общности.
В изявление пред CNN, офисът на Лий каза, че той е създал „много политики, свързани с пола“ за жените и мъжете, включително квотна система за жените да заемат най-малко 30% за високопоставени обществени роли, обезщетения за нови майки и разширена подкрепа за отпуск по бащинство.
Разгорещената предизборна кампания накара жените да се чувстват така, сякаш истинските проблеми, пред които са изправени, се използват за политически точки. И някои се притесняват, че ако Юн спечели изборите на 9 март, разделението между половете може да се разшири още повече.

Възходът на антифеминистките
След бруталното убийство през 2016 г. в модерния квартал Гангнам в Сеул на млада жена, насочена заради нейния пол, Южна Корея е изправена пред разплата за отношението си към жените.
Активисти настояваха да се справят със сексуалния тормоз и широко разпространената дискриминация и намериха съюзник в напускащия президент Мун Дже-Ин, който се закле да „стане феминистки президент“, преди да бъде избран през 2017 г.
Но през годините след това някои мъже казват, че иглата се е преместила твърде далеч. Антифеминистките посочват статистиката, която показва, че жените сега ходят в университет с по-висок процент от мъжете и казват, че задължителната военна служба за мъжете дава на жените предимство на пазара на труда. Някои поставят демографската криза в Южна Корея, причинена от спад в раждаемостта, направо в краката на феминистките.

 

Mоже да хареса още