Начало » Кирил Петков: Българският интерес е да не се навеждаме

Кирил Петков: Българският интерес е да не се навеждаме

by admin1
0 Коментар

Българският интерес е да не се навеждаме, а да сме част от Европа и да помагаме агресорът да не напредва. Не искаме след Украйна да видим война в Молдова и Румъния. Това заяви премиерът Кирил Петков преди Би Ти Ви в отговор на въпрос какво би отговорил в разговор на живо с президента Румен Радев, който не смята, че България трябва да помага на Украйна и заради това намерение на правителството непрекъснато го критикува, включително и днес при обръщението си към нацията по повод 1 май.

Отиването до Украйна промени още повече мирогледа ми. Като се казва война това е две страни се бият, а в Русия нищо не се случва, а в Украйна един ракети с впиват в едни блокове, допълни Петков, който преди дни посети Киев.

В коментар на днешните думи на Румен Радев премиерът посочи, че едва ли той е имал предвид правителството. „Той много добре ни познава, че винаги сме защитавали българския интерес“, допълни премиерът. За пореден път подчерта, че кабинетът на България не може да се държи като този на Унгария, начело с Виктор Орбан – като е мек спрямо Русия, купува газа независимо от цената, твърди, че става дума за военна операция, а не война.

„Не може ракети да летят към блокове, не може да поглеждаме към разбитите блокове и да виждаме детски играчки и учебници и да си затваряме очите, защото това е другаде и не се случва с нас. Правителството не мисли, че това е българския интерес“, обяви Кирил Петков.

Посочи, че няма да коментира днешните думи на Радев, но изключи възможността България да се наведе, да притаи дъх и да чака бурята да премине като Русия победи Украйна и се настани на границата с Румъния.

„Не можем да се накичим с такава отговорност“

По въпроса изнася ли вече България оръжие за Украйна макар и през други страни, премиерът Кирил Петков посочи, че към момента страната не може да се „накичи с тази отговорност“, че е изнесла оръжие за Украйна.

„Българското правителство досега не е поело отговорност, нито може да се похвали с това, единственото е че заводите работят на пълни обороти“, посочи той. Допълни, че България продължава да продава оръжие на традиционните си пазари, но не и директно.

Напомни, че при посещението му в Украйна президентът Володомир Зеленски е поискал конкретно от България помощ с ремонта на военна техника затова и формулировката при предстоящото гласуване в парламента ще бъде формулирано като военно-техническа помощ, подчерта Петков.

На въпрос дали очаква падане на правителството, ако това бъде прието, той отговори отрицателно. В коментар на заплаха, че БСП ще напусне коалицията при такова решение, премиерът отговори, че не вярва да се стигне до там, защото партията осъзнава, че ако при война се допусне падане на кабинета, е много безотговорно „и не вярвам, че това ще го направят“.

С призива си хората да дарят по една заплата в помощ на Украйна, който предизвика много отрицателни реакции, Петков обясни, че не е имал предвид държавата да бяга от отговорност. Напомни, че държавата няма свои пари, а взима от един, за да даде на други. „За разлика от Борисов, аз като казвам давам, давам моите си пари. Ако за нещо ми пука, давам от собствения си джоб. Аз исках да покажа на хората, че когато имаш силна мотивация за нещо, всеки може да помогне дори сам. Всички очакват държавата да оправя всичко, а всеки от нас си носи собствената отговорност“, обясни той.

Помощите заради скъпия газ ще продължат и през май

Кирил Пеков обяви, че помощите към бизнеса заради скъпия ток на газа ще продължат и през май. На въпрос дали след това ще спрат, обясни, че се мисли месец за месец. Посочи, че до момента на фирмите са изплатени 4.1 млрд. лв. като помощ за цената на газа.

По идеите на БСП за намаляване ставката на ДДС върху хляба и зеленчуците той посочи, че в момента се обмисля кое по-полезно като обясни, че намаляването ставката на този данък ще облагодетелства и хората с ниски, и с високи доходи. Затова се приема за по-целесъобразно да има целеви помощи. Посочи, че до 10 дни ще има концепция по въпроса.

Обяви, че през последните 48 ч. България се опитва да се договори с Азербайджан да възстанови преди юни доставките на по-евтиния от руския газ. Обясни, че по необяснима причина предишното ръководство на „Булгаргаз“, което бе сменено, през ноември едностранно се е отказало от вноса на синьото гориво до юни, което е една трета от цената на руското. Каза, че не знае дали това е станало еднолично от директора на „Булгаргаз“, но посочи, че ако това се направи през неговата глава като премиер, би последвало уволнение.

В момента цената е наполовина на тази на руския газ и въпреки, че е една трета от общото нужно количество на България, миксът от този газ и внасяния от Гърция ще доведе до средна цена по-ниска от тази на „Газпром“.

Обяви, че засега не се планира за спре износът на ток, а освен това не смята, че ЕС ще спре вноса на руски петрол, защото не само България не може да понесе това.

Mоже да хареса още