Начало » Китайският външен министър критикува САЩ и ЕС и защити връзките с Русия

Китайският външен министър критикува САЩ и ЕС и защити връзките с Русия

by Toni
0 Коментар

Външният министър на Китай Ван И се нападна САЩ, разкритикува ЕС и похвали партньорството на страната си с Русия в четвъртък (7 март) на обширна пресконференция, на която нарече войната в Газа „позор за цивилизацията“.

Ван И говори против това, което определени като усилия на Вашингтон „да потисне Китай“. Той каза пред репортери, че „желанието да се натрупват обвинения под какъвто и да е претекст е достигнало невероятно ниво“.

Първият дипломат на Пекин се срещна с журналисти в четвъртък в кулоарите на най-голямата годишна политическа среща в Китай, която беше открита в столицата по-рано тази седмица.

„Двете сесии“ – паралелни срещи на китайския парламент и политически консултативен орган – предлагат рядък поглед върху стратегията на правителството на комунистическата партия на президента Си Дзинпин за следващата година.

Тазгодишното събиране се следи отблизо за сигнали за доверието на китайските лидери в настоящите геополитически условия, тъй като напрежението в Тайванския пролив продължава и войната на Русия в Украйна навлиза в третата си година.

Разширяването на политическия обхват на Китай предизвика търкания на множество фронтове, като пресконференцията на Ван И дойде, след като лидерите на Югоизточна Азия и Австралия предупредиха тази седмица срещу действията на Китай, които „застрашават мира“ в Южнокитайско море.

Пекин демонстрира все повече мускули в Южнокитайско море, за което претендира почти изцяло въпреки международното арбитражно решение, което обяви позицията му за неоснователна.

Лодките на китайската брегова охрана бяха обвинени във вторник в преследване на флотилия от филипински кораби на мисия за снабдяване, като Пекин на свой ред каза, че Манила е действала като пешка на Вашингтон.

„Ние решително се противопоставяме на всички актове на хегемония и тормоз и твърдо ще защитим националния суверенитет и сигурност, както и интересите на развитието“, каза Ван И в четвъртък.

„Методите, използвани за потискане на Китай, непрекъснато се обновяват и списъкът с едностранни санкции непрекъснато се разширява“, каза той на пресконференция в Пекин, имайки предвид действията на САЩ.

И ветеранът дипломат предупреди, че хората, търсещи независимост за самоуправляващ се Тайван, за който Пекин твърди, че е негова територия, ще бъдат „ликвидирани от историята“.

Морско напрежение

Ван И настоя в четвъртък, че действията на Китай в Южнокитайско море са били разумни, като каза, че Пекин „винаги е поддържал висока степен на сдържаност“.

Манила обвини Китай, че тормози филипинските кораби в оспорваните води, включително чрез взривяване на снабдителна лодка с водно оръдие във вторник.

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос каза, че гледа на китайските действия с „голяма тревога“, докато филипински военен командир описа конфронтацията като „най-лошата“ от две години.

Ван И каза пред журналисти, че Пекин „се застъпва за духа на основното добросъседство… но няма да позволим да се злоупотребява с добрата му воля“.

„Ние законно ще защитаваме правата си в съответствие със закона“, каза той, като призова „някои страни извън региона да не предизвикват проблеми или да избират страна и да не стават разрушители или нарушители на проблемите в Южнокитайско море“.

„В лицето на сложни сътресения в международната среда Китай ще продължи да бъде сила за мир, сила за стабилност и сила за прогрес в света“, каза министърът пред репортери.

„Нова парадигма“

На въпрос за продължаващия конфликт в Газа Ван И повтори подкрепата на Китай за палестинците. Той каза, че Пекин подкрепя пълноправното членство в ООН за палестинската държава.

„Катастрофата в Газа още веднъж напомни на света, че фактът, че палестинските територии са били окупирани от дълго време, вече не може да бъде игнориран“, каза Ван И.

„Дълго лелеяното желание на палестинския народ да създаде независима държава вече не може да бъде избягвано и историческата несправедливост, понесена от палестинския народ, не може да продължи поколения, без да бъде коригирана“, добави той.

И нарече конфликта „трагедия за човечеството и позор за цивилизацията“.

Пекин призовава за незабавно прекратяване на огъня от началото на настоящата война между Израел и Хамас през октомври миналата година.

Позицията на ЕС „не е истинска“

Позицията на Европейския съюз по отношение на Китай „не е истинска или осъществима“, каза Ван И, тъй като напрежението се натрупва между икономическите гиганти относно търговията, технологиите и други въпроси.

Позовавайки се на изобразяването на Пекин от ЕС като „партньор, конкурент и институционален съперник“, Ван И каза: „Това тройно позициониране не е истинско или осъществимо и всъщност доведе до ненужна намеса и пречки пред развитието на връзките между Китай и ЕС“.

Уанг също така защити близките отношения на Пекин с Москва, като каза, че „Китай и Русия са създали нова парадигма за големите силови отношения, която е напълно различна от старата ера на Студената война“.

Външният министър каза, че двустранните връзки почиват на „базата на необвързаност, неконфронтация и ненасочване на трети страни“.

Западните сили критикуваха Пекин за отказа да осъди Москва за нахлуването й в Украйна на 2 февруари 2022 г. Китай твърди, че е неутрална страна във войната в Украйна, но стратегическото му партньорство с Русия се е засилило от началото на войната.

Mоже да хареса още