Начало » Китайският премиер ще води делегацията за срещата на Г-20, Байдън е разочарован

Китайският премиер ще води делегацията за срещата на Г-20, Байдън е разочарован

by Toni
0 Коментар

Китайският премиер Ли Цян ще присъства на срещата на върха на Г-20 в индийската столица Ню Делхи този уикенд, каза в понеделник (4 септември) говорител на външното министерство на Пекин.

„По покана на правителството на Република Индия, премиерът на Държавния съвет Ли Цян ще присъства на 18-ата среща на върха на Г-20, която ще се проведе в Ню Делхи, Индия на 9 и 10 септември“, каза Мао Нин в прессъобщение.

През последните дни беше съобщено, че президентът Си Дзинпин няма да присъства на срещата на световните лидери, като американският му колега Джо Байдън в неделя изрази разочарованието си, че няма да го види там.

Запитан на редовна пресконференция дали съобщението означава, че Си няма да пътува до Ню Делхи, Мао каза: „Направих съобщение за това току-що. Премиерът Ли Цян ще ръководи делегация в Ню Делхи, Индия, за да участва в срещата на върха на лидерите на Г-20.“

„Това, което мога да ви кажа е, че Г-20 е важен форум за международно икономическо сътрудничество“, посочи още говорителят.

Групата на 20-те големи икономики се състои от 19 държави и Европейския съюз (ЕС), съставляващи около 85% от световния БВП и две трети от световното население.

„Китай винаги е отдавал голямо значение на съответните събития и е участвал активно в тях“, продължи Мао.

„При присъствието си на тази среща премиерът Ли Цян ще предаде мислите и позициите на Китай относно сътрудничеството на Г-20, настоявайки Г-20 да засили единството и сътрудничеството и да работи заедно за борба с глобалните предизвикателства за икономиката и развитието.

Готови сме да работим с всички страни, за да настояваме заедно за успеха на срещата на върха на лидерите на Г-20 и да дадем активен принос за насърчаване на стабилно глобално икономическо възстановяване и устойчиво развитие.“

Запитан за това, че Си не планира да се присъедини към срещата в Ню Делхи, Байдън каза пред репортери: „Разочарован съм, но ще мога да го видя“, без да дава подробности.

Mоже да хареса още