Начало » Китай е много по-голяма заплаха от Русия, твърди бивш френски премиер

Китай е много по-голяма заплаха от Русия, твърди бивш френски премиер

by Toni
0 Коментар

Бившият френски премиер Франсоа Фийон осъди лицемерието в различните подходи към Русия и Китай, като каза, че последният е по-голяма заплаха. Коментарът бе направен по време на изслушване пред анкетната комисия на Националното събрание за чужда намеса във вторник.

Фийон, който бе министър-председател по време на мандата на бившия президент Никола Саркози (2007-2012 г.), беше разпитан от Комисията за разследване на чуждестранна намеса на Националното събрание, създадена по инициатива на групата „Национален сбор“ и председателствана от депутата Жан-Филип Танги.

Фийон беше изслушан за намесата на Русия – доказана или предполагаема, във френския политически и икономически живот.

След като напусна поста на ръководител на френското правителство и след кандидатурата му на президентските избори през 2017 г., той започна работа като консултант и бизнес съветник за компании, желаещи да се установят в Русия.

Фийон също така беше член на бордовете на руската държавна петролна компания „Зарубежнефт“ от юни 2021 г. и на руския нефтохимически гигант „Сибур“ от декември 2021 г. Той подаде оставка от тези позиции малко след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

По време на изслушването си Фийон първоначално каза, че подобно на други страни Русия се опитва да се намесва в чужди държави. Но тези намеси „през повечето време идваха от приятелска и съюзническа страна, наречена Съединените щати. Бяхме подслушвани с президента Саркози в продължение на пет години от Агенцията за национална сигурност на САЩ“, разказа той.

Бившият премиер също се позова на „китайския шпионаж“ и намесата от „Турция, Мароко и Алжир, които директно дават инструкции за гласуване по време на френските избори чрез религиозни лидери“.

Що се отнася до Русия, той призова реалността и ефективността на нейната намеса да не се надценяват: „Русия е огромна страна, но доста крехка поради вътрешните си дисфункции“, което прави нейните действия частично неефективни.

Още по време на посещение в Русия на комисията по отбрана на парламента през 1986 г. „бяхме убедени, че няма заплаха за сигурността от страна на СССР“, обясни той, „защото това беше система, която не функционираше добре“.

Бившият премиер също осъди „огромното лицемерие в анализите“, които са склонни да разглеждат Русия като по-сериозна заплаха от Китай. Наскоро западняците осъзнаха заплахата, която идва от Китай, особено американците, които се страхуват да не „загубят световно лидерство“.

Това представлява „риск от голям конфликт, който може да стане глобален“, казва Фийон. Според него Европа и европейските медии са направили грешка в преценката си, като не са еднакво чувствителни към Русия и Китай.

„Китайският режим е по-твърд режим от руския“, добави той.

Бившият ръководител на френското правителство смята, че Китай е много по-голяма заплаха за световната икономика и нашето влияние в света, отколкото Русия.

euractiv.bg/

Mоже да хареса още