Начало » Китай настоява за разширяване на БРИКС, Путин заклейми западните санкции

Китай настоява за разширяване на БРИКС, Путин заклейми западните санкции

Китайският президент Си Дзинпин (вляво) е посрещнат от южноафриканския президент Сирил Рамафоса (вдясно) на международното летище в Претория, Южна Африка, 21 август 2023 г. [Handout photo/EPA/EFE]

by Toni
0 Коментар

Китай подкрепи във вторник (22 август) плановете за разширяване на клуба на големите нововъзникващи икономики БРИКС, който се стреми да утвърди своето политическо и икономическо влияние на световната сцена.

Държавите от БРИКС Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, които представляват една четвърт от световната икономика, се срещат за три дни, а интересът към присъединяване към групата нарасна.

Речта на китайският президент бе прочетена от  министъра на търговията Ван Вентао. Си Дзинпин призова за разширяване на групата на БРИКС от нововъзникващи икономики, за да се изгради по-справедлив международен ред, настоявайки, че „хегемонизмът не е в ДНК-то на Китай”.

Той каза, че разговорите, които се провеждат в Йоханесбург, нямат за цел „молят страните да вземат страна или да създадат блокова конфронтация, а по-скоро да разширят архитектурта на мира и развитието“.

„Каквато и съпротива да има, БРИКС е положителна и стабилна сила на добра воля, която продължава да расте“, каза той и допълни, че „ще направят международния ред по-справедлив“.

Не стана ясно защо Си не участва в събитието, на което присъстваха южноафриканският президент Сирил Рамафоса, бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва и индийският премиер Нарендра Моди.Си по-рано се срещна с домакина на срещата на върха Рамафоса, като каза на колегата си, че техните страни са на „нова историческа отправна точка“.

Китай е най-мощната икономика на БРИКС и държавното посещение на Си в Южна Африка, едва второто му международно пътуване тази година, идва в момент, когато Пекин настоява за бързо разширяване на членството в групата.

Разногласия за войната в Украйна

Съединените щати не виждат БРИКС „като геополитически съперник“, каза съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

Вашингтон ще продължи напред със „силни положителни отношения, които имаме с Бразилия, Индия и Южна Африка“, каза той, добавяйки, че „ще продължим да управляваме отношенията си с Китай и да отблъскваме агресията на Русия“.

Срещата на върха в Йоханесбург подчерта разногласията със Запада относно войната в Украйна и подкрепата, на която Русия се радва от другите си партньори от БРИКС във време на глобална изолация.

Южна Африка, Китай и Индия не осъдиха инвазията на Русия, докато Бразилия отказа да се присъедини към западните нации в изпращането на оръжие на Украйна или налагането на санкции на Москва.

Руският президент Владимир Путин, който е обект на международна заповед за арест заради предполагаеми военни престъпления в Украйна, не присъства лично и се обърна към колегите си чрез предварително записано видео.

Той обвини санкциите за „сериозното“ разклащане на световната икономическа ситуация чрез „нарушаване на всички основни норми и правила на свободната търговия и икономически живот“.

Икономиката на Русия е засегната от широките западни санкции, наложени в отговор на пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна.

Путин е представляван на срещата на върха на БРИКС от руския външен министър Сергей Лавров.

„Равни условия“

Индийският премиер Нарендра Моди и президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва също участват в разговорите, на които са поканени около 50 други лидери.

Представлявайки 40% от световното население и демократични и авторитарни държави на различни нива на икономически растеж, нациите от БРИКС споделят общо желание за глобален ред, който според тях отразява по-добре техните интереси.

БРИКС има собствена банка за развитие като алтернатива на Световната банка и Международния валутен фонд. Страните от групата предлагат намаляване на използването на щатския долар в световната търговия.

„Искаме да седнем на масата за преговори като равни с Европейския съюз, Съединените щати или която и да е друга страна“, каза Лула в публикация в социалните медии във вторник.

Темата на 15-ата среща на върха е „БРИКС и Африка“ и идва, когато континентът се очертава като дипломатическо бойно поле на Съединените щати, Русия и Китай, които се борят за влияние.

Блокът бе формиран от четири държави през 2009 г., но се разшири през следващата година с присъединяването на Южна Африка.

Длъжностни лица казват, че повече от 40 страни от Гробалния юг са проявили интерес да се присъединят. Сред тях има необвързани нации като Индонезия и такива, които са открито враждебни към Съединените щати и техните съюзници, като Иран.

„Това показва, че семейството на БРИКС нараства по своето значение, по своя ръст и също по своето влияние в света“, каза Рамафоса.

Mоже да хареса още