Начало » Когато даваш, получаваш повече, убеден е Мартен Калеев

Когато даваш, получаваш повече, убеден е Мартен Калеев

by Toni
0 Коментар

„Най-голямата инвестиция е инвестицията в човечност“, това твърди в интервю за Националното радио Мартен Калеев, директор на училище, експерт към Министерството на образованието, както и писател, учител, журналист. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на „Всичко и нищо“, „Тъгата идва привечер“.

„Аз станах педагог, с доста специализации, по различни предмети, защото имах някаква абсолютна искреност и откровеност в очите на ученика. Това е детето, това е бъдещият човек.“- споделя Калеев, родителят участвал в процеса на затваряне на домовете за деца без родители.

„Виждах тези деца, които трябваше да тръгнат към родния си дом. Едни бяха щастливи, че най-после нещо ще се промени и ще отидат там, при близките си. Но имаше и такива, които се питаха „накъде?“. Те нямаха нищо. Те бяха сами на този свят.“

На тях учителят посвещава трудната си, „мъчна и неудобна книга”  „Градината с разпятието“. „Защото детето не е само ученикът, който ще натъпчем със знание. Детето е емоцията, то е другият свят, който също иска да се заяви, иска да живее. Иска да живее щастливо”.

Да, и в този път накъде, с кого?…”Ние сме тези, които трябва да ги преведем през този брод на мътните води на живота.“ – сам  отговаря педагогът, общественикът Мартен Калеев.

11 юли 2024, АДД

Сборници с разкази

  • „Очите на жаждата“ (1998)
  • „Лудница`5“ (2000)
  • „Обещанието на Данте“ (2002)
  • „Капан за светулки“ (2004)
  • „Монолози“ (2006)
  • „Всичко и нищо“ (2020)

Mоже да хареса още