Начало » Кой е подходящият конвектомат за вашата кухня

Кой е подходящият конвектомат за вашата кухня

by admin
0 Коментар

Професионалното оборудване на разнообразни заведения за сервиране на храни и напитки е от съществено значение за качествения работен процес. Налични са богати възможности за оптимизиране на производството на различните ястия, което е факт, благодарение на нововъведенията в индустрията. Сред тях широко приложение намират и конвектоматите. Те се използват в огромен диапазон заведения. Това са не само традиционните ресторанти с обикновена, но богато оборудвана, кухня и маси за хранене. Не, също така конвектомати често се използват и в ресторанти, кафенета, заведения тип “бюфет” и много други. Благодарение на този инструмент от професионалното оборудване могат да се извършат повечето термични дейности по обработка на хранителните продукти, като сред тях са дейности, типично свързвани със скарите, фурните, печките и котлоните.

 

При конвектоматите се използва система за въздушна циркулация. Конвектоматът се състои от камера и вентилатори, които разпределят температурата. Общо взето, те могат да оперират по един от два метода. Единият от тях съдържа нагреватели в горната и долната част, като вентилаторът осигурява разпределяне на топлия въздух около продукта. Останалите конвектомати използват нагревател в задната си част – извън фурната. Вентилаторът в тази ситуация  вкарва въздухът в самата камера.

 

Наличието на богата база за избор, обаче, води до затруднения, макар да звучи парадоксално. Да, тъй като съществуват толкова много опции, често се оказва сложно да преценим коя от тях е най-подходяща за нас. Всяко професионално заведение за хранене има специфични нужди и изисквания, които трябва да отчетем при избора си.

 

Нуждите на заведението

Те са един от двата главни фактора, които трябва да разгледате, когато избирате подходящия конвектомат за вашата ситуация. На първо място, трябва да се съобразите с размера на кухнята си и, съответно, какъв по големина конвектомат ще се побере в нея. Големината на конвектомата ще се базира, същевременно, и на това какво е натоварването ви на ежедневна база. Преценете кой размер ще е най-подходящ за оптимално протичане на работния процес и липса на излишно забавяне на поръчките.

 

Малките конвектомати са най-подходящи за малки по размер и натоварване ресторанти. Въпреки че може да ги считаме за не особено добри, те все пак допринасят с ценни характеристики и вършат страхотна работа, която дори да не е на най-високото възможно ниво, все пак осигурява значително добро представяне. Имат си своите минуси, но в съвременната пазарна обстановка те са сведени до минимално ниво и са компенсирани от производителите в значителна степен.

 

От друга страна, заведението ви ще има нужда от специфични методики на готвене, сервиране, предлагане на храна и нейното съхраняване. Тук в играта се намесват конвектоматите, които разполагат с регенерационен режим. Този специален режим позволява претопляне и възстановяване на хранителните качества на предварително приготвени хранителни продукти. Ако, например, често готвите ястия в големи количества, предназначени за празненства и други подобни, то тогава този тип конвектомати са страхотно решение. Освен това конвектоматите с регенерационен режим съдействат в голяма степен и за заведенията за бързо хранене, където често е необходимо претопляне и “регенериране” на храни, които вече са били сготвени.

 

Предложенията в менюто ви

Освен това, когато избирате конвектомат, трябва да вземете предвид и това какви ястия са включени в менюто ви. Съобразно тях може да бъдат необходими специфични характеристики на инструмента, които да трябва да търсите активно при подбор на уреда. Менюто, разбира се, е плаваща концепция, която често се променя и може да се наглася спрямо нуждите на заведението и изискванията на клиентите. Но ако държите строго на определени видове храни, търсете конвектомати, които със сигурност могат да се справят с тях перфектно.

 

Например, за ястия от типа на десертите ще имате нужда от конвектомати, които работят с пара на ниски температури. Благодарение на тях се постига деликатно приготвяне на ястията и запазване на пълноценните им вкусове, текстури, аромати и сочност. Но конвектоматите с пара не се използват само и единствено за десерти. Те са подходящи и за зеленчуци и рибни продукти. Предоставят възможности за осъществяване на различни дейности по готвене – размразяване, варене, консервиране, бланширане, готвене във вакуум.

 

Същевременно, има и конвектомати със смесен режим. При него готвенето се осъществява и чрез нагревателите, и чрез парата по едно и също време. Този тип конвектомати са най-доброто решение за заведения, които работят с традиционни рецепти, включващи пържене, печене и задушаване. Този тип конвектомати осигуряват запазване на влагата в храната, така че тя няма да бъде изсушена, както би било при готвене единствено с термична обработка чрез нагреватели. Същевременно намаляват времето, необходимо за приготвяне на всяка рецепта, а минимизират и загубите на хранителни елементи, каквито са характерни за традиционното пържене.

 

Заключение

Съответно, когато ще избирате професионален конвектомат за своята кухня, има две характеристики, които да разгледате. Това са спецификите на работния процес в заведението ви, капацитетът и натоварването му, съчетани с предложените ястия в менюто ви. Тези две черти на производствения процес в заведението ви до голяма степен ще определят кой от предложените на пазара продукти е най-подходящ за вашия ресторант.

Mоже да хареса още