Начало » Кредитни, дебитни и предплатени карти

Кредитни, дебитни и предплатени карти

by admin
0 Коментар

Кредитните карти не са свързани с банкова сметка. Те са кредит, отпуснат от банката на картодържателя. Когато с този вид карта се направи покупка, балансът не се приспада веднага, а се начислява или натрупва за цял месец. Следователно не е необходимо да има пари в сметката през този месец, но е необходимо да ги има през следващия месец, когато трябва да се плати сметката. Важно е да плащате навреме, за да избегнете такси или по-високи лихви.

От друга страна, дебитната карта е свързана директно с банкова сметка. Когато се използват за покупки, платената сума се удържа незабавно от сметката на картодържателя. Тези карти могат да бъдат свързани както с разплащателни, така и със спестовни сметки. Някои дебитни карти могат да се използват само за плащане в страната, а не могат да се използват като метод за плащане извън страната. Предплатените карти изпълняват донякъде същата функция като дебитните карти. Разликата е, че те могат да се презареждат и не са свързани с банкови сметки.

Предимства на кредитните карти

Кредитните карти имат много предимства. Първата от тях е, че имате възможност да правите всякакви покупки, без да разполагате с пари или средства в свързаната с вас банкова сметка. Факт е, че сумата по кредитните карти се отпуска от самата банка под формата на заем. Така че те са много полезни и ви помагат да се измъкнете от затруднено положение. Друго предимство е възможността да плащате почти навсякъде по света.

Тъй като картите са на ваше име и могат да работят с различни валути, имате възможност да правите покупки дори извън страната. Но това важи само за някои карти, затова трябва да проверите характеристиките на картата, преди да кандидатствате за нея. Кредитните карти имат лимит, но той може да варира в зависимост от банката или дори от това дали спазвате датите за плащане. Колкото по-лоялен сте при плащанията, толкова повече можете да увеличите кредитния си лимит.

Източник: https://i-bankomat.com/

Mоже да хареса още